Ieri la ora 19.30, directorul Spitalului Elias, Sorin Oprescu, a sustinut o conferinta de presa in care a anuntat ca fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a fost supus unei operatii chirurgicale in care s-a urmarit dilatarea arterelor coronariene.

Aceasta interventie a fost necesara deoarece medicii au descoperit pe arterele coronariene cinci-sase stenoze (ingustari ale arterelor coronariene). Medicul Sorin Oprescu a precizat ca fostul sef al statului a trecut cu bine peste aceasta operatie, dar va ramane, in continuare, internat in Spitalul de Urgenta Floreasca.

"Dupa 24 de ore pacientul va fi mutat la Spitalul Elias si va urma tratamentul terapeutic. La inceputul saptamanii viitoare starea fizica a senatorului Iliescu ii va permite sa discute direct cu presa", a precizat Oprescu. Medicii au dilatat artera coronariana si i-au montat cinci stenturi (cilindri mici care mentin artera dilatata), astfel ca zona s-a revascularizat imediat.

Interventia - din momentul evaluarii si pana la tratamentul final - a durat in jur de doua ore, iar fostul sef al statului este intr-o stare buna, el aflandu-se in continuare la Spitalul Floreasca, a mai spus doctorul Oprescu. Interventia a fost realizata de medicii Dan Deleanu (de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu") si Serban Balanescu (de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca).

Conclav de medici

Senatorul Ion Iliescu, internat duminica in Spitalul de Urgenta Elias pentru un control medical general, a fost supus, in cursul zilei de ieri, unor alte investigatii medicale in Spitalul Clinic Fundeni si Spitalul de Urgenta Floreasca.

Dupa un puseu de tensiune pe fondul unei hipertensiuni mai vechi si a unei cardiopatii ischemice cunoscuta, Iliescu a fost internat, in urma cu doua zile, in Spitalul de Urgenta Elias din Bucuresti pentru un control medical general, a declarat, intr-o conferinta de presa, Sorin Oprescu, directorul general al unitatii sanitare.

Dupa primele examinari si analiza primelor rezultate, comisia medicala - formata din prof. dr. Leonida Gherasim, prof. dr. Constantin Popa, prof. dr. Eduard Apetrei, prof. dr. Carmen Ginghina, prof. dr. Ion Tintoiu, conf. dr. Doina Dimulescu, dr. Daniela Safta, dr.

Liviu Lesanu - a hotarat ca senatorul sa fie supus unei noi interventii, angiocoronarografie, analiza prin care poate fi vazuta starea vaselor de sange.

Ieri dimineata, senatorul a fost transportat, pentru cateva investigatii, la Institutul Clinic Fundeni, dupa care comisia a hotarat efectuarea angiocoronarografiei in clinica de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul de Urgenta Floreasca, unitate condusa de doctor Serban Bradisteanu.

Sorin Oprescu a precizat ca lui Iliescu i-au fost prezentate oferte pentru a efectua aceasta angiocoronarografie in strainatate, respectiv Paris, Milano sau Roma. "Domnul presedinte a refuzat categoric sa plece in strainatate, spunand ca are incredere in medicii romani. Este un pacient ideal, face numai ceea ce-i spun medicii", a precizat Oprescu.

Directorul Spitalului Elias a mai spus ca, de obicei, aceste pusee de hipertensiune se fac in perioade de stres intens, confirmand astfel faptul ca discutiile din ultima perioada care au avut loc la partid ar putea fi una din cauzele acestei oscilatii de tensiune, fara sa excluda insa cauza esentiala care este, de fapt, varsta biologica a pacientului.

El a adaugat ca Ion Iliescu nu sufera si de alte boli. Oprescu i-a rugat pe colegii de partid sa-l lase cateva zile linistit pe Iliescu, intrucat acesta trebuie sa-si faca analizele si nu este oportun in acest moment sa-l viziteze prea multa lume.