Directorul spitalului "Elias", deputatul PSD Sorin Oprescu a facut ieri publica starea de sanatate a lui Ion Iliescu in dorinta de a pune capat speculatiilor pe aceasta tema. Potrivit lui Oprescu, fostul presedinte a avut de vineri un puseu de hipertensiune fara simptomatologie sau semne clinice deosebite.

Medicul de familie a luat in acest caz masuri specifice, iar lucrurile au intrat in normal. Sambata, pe fondul cardiopatiei ischemice mai vechi, Iliescu a avut una sau doua crosee hipertensive si Oprescu a considerat necesar sa-l invite pe Iliescu la o verificare si un control general.

O comisie formata din mai multi medici au hotarat dupa un examen preliminar ca lui Iliescu sa i se efectueze o angiocronografiere prin care poate fi vazuta starea vaselor de sange. In acest scop, Iliescu a fost dus la Spitalul de Urgenta Floreasca, desi analizele fusesera efectuate anterior la Institutul Fundeni.

Din cauza riscurilor pe care le presupune analiza, o echipa de chirurgi erau pregatiti sa intervina in timpul angiocronografiei care dureaza 45 de minute.

Iliescu a trebuit sa se plimbe intre trei spitale pentru ca nici unul dintre ele nu are platoul tehnic necesar efectuarii tuturor analizeor necesare. Oprescu a declarat insa cu mandrie ca desi varianta tratarii in strainatate i-a fost prezentata lui Iliescu, acesta s-a dat pe mana doctorilor romani.

Directorul de la "Elias" a apreciat ca tensiunea de sorginte politica din ultimele zile este cauza problemelor de sanatate ale lui Iliescu pentru ca "puseele se fac intr-o perioada de stres intern". Iliescu a fost vizitat ieri in jurul orei pranzului de sotia sa Nina dar nu a dorit sa fie vizitat de liderii PSD, lucru declarat si de Mircea Geoana.

Internarea in spital a lui Ion Iliescu permite masurarea simpatiei sau a antipatiei de care se bucura acesta intre membrii de vaza ai partidului. Cea mai acida declaratie ii apartine lui Mircea Geoana care, intrebat daca Iliescu isi va face un nou partid, a raspuns ca "medicii ne pot spune asta", sugerand ca e prea tarziu pentru o asemenea actiune.

Din tabara adversa in schimb, Corina Cretu si-a exprimat ingrijorarea pentru sanatatea fostului presedinte.