Consiliul Superior al Magistraturii se lupta din rasputeri pentru a-si pastra influenta asupra Justitiei. Membrii acestui for au respins toate propunerile formulate in noua Lege a Statutului Magistratilor ce ar fi putut sa le diminueze puterea.

Singurele concesii facute Ministerului Justitiei s-au referit, fie la articolele fara prea multa importanta, fie la cele care creeaza conditii mai bune pentru judecatori si procurori.

Prima modificare importanta se refera la pastrarea competentei in ceea ce priveste numirea si revocarea sefilor Parchetelor. Ministerul Justitiei dorea ca acestia sa fie numiti „la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM", dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in magistratura, pe o perioada de 3 ani.

CSM-ul a respins propunerea, Ministerul Justitei avand doar dreptul sa propuna mai multi candidati pentru functiile respective. In plus,durata mandatului a ramas, ca si pana acum, de 5 ani, iar vechimea minima a fost stabilita la 14 ani.

In ceea ce priveste revocarea din functii, membrii CSM s-au dovedit a fi mai receptivi, fiind admisa propunerea Ministerului Justitiei conform careia sefii Parchetului General si cei ai PNA sa poata fi schimbati daca nu mai indeplinesc conditiile legii sau daca se constata neajunsuri in activitatea manageriala.

Insa, decizia privind schimbarea din functii va apartine tot CSM, ministrul Justitiei putand doar sa solicite acest lucru.

Un alt articol extrem de important se refera la varsta pensionarii magistratilor. Ministerul Justitiei dorea sa instituie regula pensionarii obligatorii la 57 de ani pentru femei si 62 pentru barbati. Fara prea multe discutii, membrii CSM au modificat acest articol, lasand posibilitatea magistratilor de a ramane in sistem, cu avizul CSM, pana la 68 de ani.

Toate argumentele vice-presedintelui CSM, Liviu Dascalescu, singurul care a sustinut varianta propusa de Ministerul Justitiei, au fost trecute cu vederea.

De acelasi tratament s-au bucurat si opiniile exprimate de secretarul de stat Katalin Kibedi, care a explicat ca legea ar trebui sa ofere totusi posibilitatea verificarii motivelor pentru care un magistrat nu doreste sa iasa la pensie, desi a implinit varsta legala, pentru a evita situatiile in care aceste motive sunt strict „pecuniare".

Extrem de atenti s-au dovedit a fi membrii CSM si la prevederile articolului 81, care se refera la modul de calcul al pensiei. CSM a preferat vechea varianta a legii, care le permite magistratilor sa se pensioneze anticipat, dupa 25 de ani de activitate, primind „80% din venitul brut realizat in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii".

Ministerul Justitiei propusese ca acest calcul sa se refere la veniturile realizate in ultimele 12 luni de activitate. In plus, ei au mentinut si aliniatul 2, care prevede ca „pentru fiecare an care depaseste vechimea in magistratura se adauga la cuantumul pensiei cate 1% din venit", considerand ca este mult mai clara formularea.

Noua varianta facea vorbire de „varsta legala", care pentru toate categoriile profesionale este 62 de ani si nu 68, motiv pentru care exista riscul ca judecatorii si procurorii sa „piarda" un anumit pocent din pensie, in cazul in care apareau neclaritati referitoare la modul de calcul.

Nastase se plange la Comisia Europeana

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a sarit in apararea CSM, organism care a fost creat si populat in timpul guvernarii sale.

Folosind calitatea de presedintele al Camerei Deputatilor, Nastase i-a transmis o scrisoare deschisa comisarului european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Fratini, prin care ii solicita acestuia sa precizeze daca modificarile legislative propuse de Ministerul Justitiei au fost solicitate de autoritatile europene.Nastase precizeaza ca face aceasta solicitare in contextul in care Guvernul

a anuntat ca isi va asuma raspunderea in Parlament pe un pachet de legi pentru modificarea legilor justitiei si a legilor proprietatii.Liderul PSD atrage atentia asupra „presiunilor brutale ale Executivului in scopul modificarii legislatiei si eliminarii unor garantii fundamentale ale independentei sistemului judiciar".

In scrisoarea transmisa de Adrian Nastase se regasesc aproximativ toate obiectiile pe care le au membrii CSM in privinta reformei initiate de Monica Macovei.