Eliberarea celor trei jurnalisti romani, tinuti ostatici in Irak timp de 55 de zile, a produs un val de bucurie greu de cuantificat, in toata tara. Bineinteles, politicienii s-au repezit sa dea declaratii pe acest subiect, dovedind inca o data, daca mai era nevoie, lipsa de decenta care caracterizeaza clasa politica romaneasca.

In loc sa se limiteze la a-si exprima bucuria pentru finalul fericit al crizei, reprezentantii acestei clase au folosit evenimentul ca sa se ridice in slavi (cei la putere) sau ca sa minimalizeze eforturile autoritatilor (cei din opozitie).

Puterea se umfla in pene

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca aceasta criza a reprezentat un test extrem de dificil, pe care Romania l-a trecut cu succes. "Eliberarea celor trei cetateni romani demonstreaza ca, sub actuala administratie, autoritatile romane sunt capabile si angajate sa apere, in acelasi timp, interesele fiecarui cetatean si interesul national.

Este o dovada ca nu suntem indiferenti la ce se intampla cu ceilalti cetateni romani si ca avem taria sa nu cedam in fata presiunilor si a greutatilor", a spus Tariceanu.

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a laudat si el autoritatile: "Apreciem, de asemenea, faptul ca eforturile autoritatilor romane au fost eficiente si dorim sa le adresam felicitari pentru acest lucru".

Desi este prima data cand Romania se confrunta cu o asemenea situatie extrema, iar circumstantele rapirii si eliberarii jurnalistilor sunt departe de clarificare, presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat agentiei Mediafax ca eliberarea celor trei jurnalisti constituie un succes al autoritatilor romane si in special al Administratiei Prezidentiale, care a oferit un "model de manual"

in privinta rezolvarii situatiilor de criza.

Opozitia lauda presa, clasa politica si opinia publica

Liderul PSD, Mircea Geoana, a comunicat ca "PSD subliniaza rolul deosebit pe care societatea civila romaneasca, colegii din mass-media, reprezentantii comunitatii musulmane din tara noastra l-au jucat, alaturi de autoritati si ansamblul clasei politice romanesti, prin mobilizarea exemplara in jurul cauzei jurnalistilor romani".

Deputatul PSD Gabriel Oprea a spus: "Sunt fericit de deznodamantul acestei crize, care a fost o problema de interes national. Este un succes al clasei politice in intregime si, bineinteles, al celulei de criza de la Palatul Cotroceni".

Mult mai decent a fost liderul PPRM, Corneliu Ciontu, care a declarat: "Acest moment nu trebuie sa fie unul al comentariilor si al speculatiilor asupra conditiilor si cauzelor rapirii si eliberarii ziaristilor, ci trebuie sa fie un moment de bucurie generala pentru toti romanii", dupa care a cerut retragerea trupelor romanesti din Irak.

Partidul Initiativa Nationala isi considera ca acest eveniment cu deznodamant fericit va trebui sa marcheze inceputul unei dezbateri publice responsabile legate de abordarea situatiilor de criza de catre institutiile statului, institutiile mass-media, respectiv mediul politic.