Rezolvarea crizei jurnalistilor rapiti in Irak readuce in discutie teme abandonate temporar, respectiv restructurarea Guvernului si declansarea alegerilor anticipate, dar si cum va arata de acum incolo relatia presedinte – premier, avand in vedere ca, prin succesul repurtat ca sef al celulei de criza, Traian Basescu si-a intarit rolul de presedinte-jucator.

Inainte de semnarea Tratatatului de aderare a Romaniei la UE era cunoscut ca presedintele Traian Basescu urma sa anunte declansarea alegerilor anticipate. Momentul anuntului era programat chiar in ziua semnarii la Luxemburg a Tratatului, pe 25 aprilie.

Anterior acestui moment, seful statului avusese o discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu, prilej cu care l-a anuntat ca vrea alegeri anticipate.

AMANARE TEMPORARA. Din cauza crizei declansate de rapirea celor trei ziaristi romani in Irak si ulterior de inundatiile din vestul tarii, subiectul anticipatelor a fost abandonat temporar. De altfel, joia trecuta la TVR, presedintele Basescu a recunoscut ca, dupa semnarea tratatului de aderare, avea pe masa chestiunea alegerilor anticipate.

Asta nu inseamna insa ca Traian Basescu a renuntat la subiect. Seful statului a precizat ferm in emisiunea lui Iosif Boda ca "din punct de vedere al viitorului Romaniei, categoric, discutarea si stabilirea unui punct de vedere legat de anticipate sau nu sunt mai importante decat orice, in mod real".

"O solutie eficienta este cea a unor alegeri anticipate declansate rapid si cu doua saptamani perioada de campanie, timp in care guvernul nu ar avea decat sa-si faca temele in continuare. In acelasi timp insa este clar ca acest lucru nu-l pot face decat cu acordul premierului", a declarat el.

ALTE CONDITII. De joi, de cand presedintele Basescu a facut aceste declaratii, criza inundatiilor s-a mai domolit, iar cei trei ziaristi romani au fost eliberati. Nimic nu-l impiedica pe seful statului sa repuna pe tapet ideea alegerilor anticipate.

Chiar daca, sef al celulei de ciza fiind, a beneficiat de sprijinul serviciilor secrete – SRI, SIE, DIA – pe care unii analisti militari le vad cheia rezolvarii crizei ostaticilor si carora presedintele Basescu a tinut de altfel sa le multumeasca public, seful statului este marele beneficiar din toate punctele de vedere al salvarii ziaristilor.

Ramane de vazut daca Traian Basescu se va folosi de victoria repurtata ca sef al celulei de criza. Va declansa anticipate? Dar o remaniere guvernamentala? Sunt intrebari la care incearca sa raspunda analistii politici contactati de Jurnalul National.

(GABRIELA ANTONIU, OANA STANCU)