Uniunea Crestin-Democrata (CDU) din Germania, favorita in alegerile parlamentare propuse pentru aceasta toamna, va cere Uniunii Europene sa suspende planurile de admitere a Romaniei si Bulgariei, daca Franta va respinge Constitutia europeana pe 29 mai.

Desi pare oarecum indepartata, amenintarea este cit se poate de consistenta, intrucit sondajele de opinie din ultimul timp arata ca francezii intentioneaza sa voteze impotriva Constitutiei europene la referendumul de duminica, ultimele cifre aratind ca avansul "taberei" care ar acorda un vot negativ a crescut la 54%.

"Pozitia noastra este clara: aderarile Bulgariei si Romaniei trebuie aminate, daca francezii vor vota NU" la referendumul asupra Constitutiei europene, a declarat ieri purtatorul de cuvint al CDU in Bundestag pe problemele UE, Peter Hintze, intr-un interviu difuzat pe fluxul online al postului de televiziune Bloomberg, citat de Rompres.

Nu numai avansul inregistrat in sondaje de "NU"-ul francez este un argument pentru faptul ca amenintarea trebuie luata in serios, ci si deplasarea catre dreapta a optiunilor politice din Germania.

Principalul partid de opozitie din Germania, CDU, si Uniunea Crestin-Sociala (CSU), aripa sa bavareza, conduc detasat in sondajele de opinie, in contextul in care cancelarul social-democrat Gerhard Schroeder a propus organizarea de alegeri anticipate pe 18 septembrie, cu un an inainte de termen, noteaza sursa citata.

Presedintele CDU, Angela Merkel, va fi candidata in numele partidului la functia de cancelar, iar analistii considera ca victoria "doamnei de fier a Germaniei" este foarte probabila.

Raport sumbru Amnesty International face bilantul ultimului an al guvernarii PSD

Raportul Amnesty International 2005, dat publicitatii ieri, in sectiunea dedicata Romaniei, trece in revista numeroase abuzuri inregistrate anul trecut, sub guvernarea PSD, despre care afirma ca "nu a reusit sa stirpeasca fenomenul coruptiei generalizate, mai ales in administrarea fondurilor publice si functionarea serviciilor publice, in special a celor din sanatate".

Raportul aminteste de scandalul stenogramelor, care au aratat ca liderii PSD discutau despre modalitati de a influenta sistemul judiciar, de a manipula media si de a submina activitatea societatii civile.

Saracie si mizerie

Raportul mai arata ca, in 2004, un sfert din populatia Romaniei a trait in saracie, cei mai afectati fiind copiii si batrinii. Potrivit unui studiu, publicat in iulie anul trecut, 66.000 de copii munceau in conditii descrise ca fiind "grave", unii dintre ei fiind exploatati sexual in afara tarii.

Amnesty International mentioneaza ca Raportorul special al ONU pentru protectia copiilor a declarat, in septembrie 2004, in urma unei vizite in Romania, ca a fost socat de faptul ca mecanismele statului nu-i protejeaza pe cei mai vulnerabili.

Raportul face referire si la situatia spitalelor de psihiatrie, unde conditiile de viata si tratamentul aplicat pacientilor incalca standardele internationale pentru drepturile omului, amintind de situatia de la Poiana Mare, unde 18 pacienti au murit ca urmare a malnutritiei si hipotermiei.

Abuzuri ale politiei

Documentul mentioneaza si o serie de abuzuri comise de fortele de ordine, care uneori au recurs si la tortura sau la alte tratamente inumane asupra cetatenilor sau prizonierilor, majoritatea de etnie rroma. Raportul precizeaza ca zeci de persoane au fost batute sau abuzate verbal pentru ca nu au prezentat un act de identitate.

Documentul ilustreaza aceste afirmatii cu mai multe cazuri concrete, cum ar fi cel din Constanta, din septembrie anul trecut, cind un client dintr-un bar a fost batut de politisti si ofiteri mascati, amici ai patronului localului, iar citeva zile mai tirziu victima a decedat.

De asemenea, este amintit cazul unui copil de 15 ani batut de politisti, dupa ce baiatul asistase la o altercatie intre fortele de ordine si niste taximetristi bucuresteni. In raport este amintit si cazul a doua tinere din Ialomita, batute si violate in repetate rinduri de politistii care se oferisera sa le ajute sa-si ia permisul de conducere, in decembrie 2003.

In opinia Amnesty International, reactia autoritatilor la acest gen de abuzuri a fost inadecvata.

Livia Cimpoeru, Nadia Calin