Sapte martori oculari declara, sub protectia anonimatului, ca au vazut-o la Costinesti pe Monica Macovei band peste masura si spargand pahare.

Prezenta la Congresul Avocatilor, desfasurat in acest week-end la Costinesti, Monica Macovei a baut peste masura, dupa care a trecut la spart pahare.

Ministrul justitiei, „a poposit" la sfarsitul acestei saptamani pe litoral pentru a participa la congresul Uniunii Avocatilor din Romania (UAR). Potrivit unor apropiati ai sai, ministrul ar fi petrecut apoi o seara de pomina pe terasa complexului „Vox Maris" din Costinesti, care apartine omului de afaceri Nicusor Nastase.

Martorii sustin ca, la intrarea in complex, Macovei a fost intampinata de presedintele UAR, Calin Zamfirescu, si de mai multi apropiati din avocatura.

La petrecere, ministrul s-a intalnit si cu fosti colegi de facultate, astfel ca distractia s-a prelungit pana spre dimineata. Cativa apropiati ai acesteia ne-au povestit ca Monica Macovei a consumat la inceput whisky, apoi a continuat cu mai multe pahare de vin, drept care, la un moment dat, a fost „luata de val".

Astfel, ea a inceput, intr-un mod destul de „galagios", sa-si spuna ofurile legate de problemele pe care le intampina cu membrii CSM, cu proiectele de legi pe care le-a promovat si, in general, „cu toata lumea care nu vrea sa inteleaga reforma in justitie".

Distractia s-a terminat in jurul orei 4.00 dimineata, si asta dupa ce ministrul a rasturnat „din greseala" mai multe pahare care s-au spart.

A doua zi, pe holurile complexului toata lumea vorbea despre petrecerea de pomina din seara precedenta. Multi dintre participantii la congres se intrebau cum de mai poate ministrul, dupa o noapte de chef, sa apara in public si sa tina o cuvantare care a durat aproape un sfert de ora. Altii comentau admirativ: „In sfarsit, avem si noi un ministru caruia nu i s-a urcat puterea la cap".

Avocatii prezenti la „Vox Maris" neaga

„Evenimentul zilei" a incercat sa contacteze telefonic o parte din persoanele prezente la petrecerea organizata la „Vox Maris". Unii dintre cei vazuti acolo au negat cu vehementa participarea lor. Altii ne-au rugat sa-i contactam mai tarziu.

Sapte dintre persoanele prezente la congres ne-au confirmat, sub protectia anonimatului, ca ministrul justitiei a baut peste masura.

Calin Zamfirescu, presedintele Uniunii Avocatilor din Romania, unul dintre petrecareti ne-a spus: „E o minciuna sfruntata. Cine a putut sa minta in halul asta habar nu am! Nu a fost vorba de o petrecere, ci de un „banchet"".

Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, sustine la randul sau ca din pozitia pe care o detine Monica Macovei nu ar fi putut sa se inveseleasca peste masura: „O gogomanie, o intoxicare ordinara. Ma indoiesc ca doamna Macovei ar fi facut asa ceva, pozitia nu-i permite. Personal, nu am vazut nimic, chiar daca am stat o buna perioada chiar la masa doamnei ministru".

Interes public sau privat?

Ziaristul Mircea Toma a incercat sa traseze pentru „Evenimentul zilei" linia de demarcatie dintre interesul public si viata privata a unui demnitar. „Nu stiu daca as putea vorbi de o demarcatie clara intre interesul public si viata privata. Exista insa persoane care nu-si pot permite astfel de aventuri, si aici pot sa fac referire la statutul magistratilor, unul cu totul aparte.

De asemenea, nici functionarii publici care se afla in interes de serviciu nu-si pot permite astfel de iesiri la rampa. Ministrii, uneori, mai beau si se cherchelesc. Imi amintesc ca au mai existat astfel de incidente, cand s-a dansat pe mese, dar daca nu este vorba despre lucruri care sa lezeze bunul-simt, nu este de interes public.

Un functionar public nu are motive sa se ascunda intr-o asemenea situatie", a incheiat Mircea Toma.

„Chelnerii spuneau ca era „cui" de beata"

Lidia Bobes, jurnalist la National TV, prezenta la congres, confirma ca a auzit despre ceea ce s-a intamplat cu Monica Macovei, insa precizeaza ca nu a fost de fata. „Sambata dimineata, toata lumea vorbea despre betia doamnei Macovei. Si chelnerii, si avocatii... Era subiect de discutie", ne-a declarat Bobes.

Ea reda ceea ce i-ar fi spus chelnerii de la „Vox Maris": „Cum de n-ati venit s-o vedeti cat de beata era?! Era „cui" de beata". Lidia Bobes sustine ca daca ar fi stiut din seara respectiva si ar fi avut camera TV ar fi filmat-o pe Macovei.

Declaratie

Psihiatrul Florin Tudose ne-a declarat ca in mod normal „nu exista nici un fel de scuza pentru un astfel de comportament, decat daca persoana respectiva nu sufera, fara insa a cunoaste acest lucru, de betie patologica". In aceasta situatie, s-ar imbata dintr-un singur pahar. Tudose sustine ca ar fi posibil sa-i fi pus cineva ceva in bautura Monicai Macovei.

„Sau sa fi facut insolatie ori sa fi fost intr-o stare febrila. Si in aceste cazuri poti face scene de betie patologica", precizeaza el. (Calin Cosmaciuc, Andrei Badin)

Monica Macovei a detinut functia de procuror intre anii 1983 si 1997, cind a devenit avocat in Baroul Bucuresti.

Intre 2001 si 2004 a fost presedintele Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) si expert consultant pentru Consiliul Europei.

A mai fost profesor asociat la Scoala Superioara de Jurnalism.

A absolvit in 1982 Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept cu diploma de merit.

In 1994 a primit gradul de „Master of Law" in drept constitutional comparat la universitatea statului New York si Universitatea Central Europeana.

Monica Macovei a publicat mai multe lucrari si articole pe probleme juridice, in reviste de specialitate din tara si strainatate.

Vorbeste limba engleza si franceza si, pina la momentul numirii in functia de ministru, nu se implicase intr-o cariera politica.

Monica Macovei neaga

Contactat de EVZ, ministrul justitiei a negat informatiile referitoare la noaptea de pomina pe care ar fi petrecut-o la Costinesti. „Este o minciuna. Sunt surprinsa ca nu s-au facut verificari minimale inainte de publicare.

La cina din seara zilei de 17 iunie am fost in compania unor cunoscute personalitati, printre care Calin Zamfirescu, presedintele Uniunii Avocatilor, Gheorghe Florea, prim-vicepresedintele Uniunii, Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, Ionel Hasotti, decanul Baroului Constanta, prin care oricand s-ar fi putut verifica informatia", ne-a declarat, ieri, Monica Macovei.

Pe de alta parte, ea sustine ca este tinta unei campanii de discreditare, din partea celor care se opun reformei. „Pentru mine este evident ca sunt tinta unei campanii denigratoare din partea oponentilor reformei juridice. O dovada este chiar publicarea acestei minciuni exact in ziua dezbaterii motiunii de cenzura.

Se pare ca „Evenimentul zilei" a decis sa intre in jocul dezinformarii si denigrarii. Indiferent de dimensiunile acestei campanii murdare, nu voi renunta la reformarea justitiei, dorita si asteptata de populatie de prea mult timp", a completat ministrul.

Unul dintre cei mai buni ministri

Monica Macovei a reusit, de la numirea sa in functia de ministru al justitiei, sa finalizeze un pachet de trei proiecte de legi privind reforma in domeniu, una dintre conditiile esentiale impuse de UE pentru aderarea Romaniei in 2007. Proiectele de legi vor intra in vigoare dupa ce guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetul legislativ.

Mai mult, ministrul a convins legislativul sa amane intrarea in vigoare a noului Cod Penal, care, in forma in care era promovat, ridica mari probleme magistratilor in aplicarea legii.

Ministrul Macovei este unul dintre cei mai bine vazuti membri ai cabinetului Tariceanu. Uniunea Europeana si-a exprimat, in dese randuri, aprecierea pentru modul in care Monica Macovei intelege conceptul european de reforma in justitie.

Astfel, Olli Rehn, comisarul pentru extindere al UE, o felicita pe Macovei „pentru integritatea de care da dovada si pentru determinarea cu care urmareste aplicarea reformelor in sistemul judecatoresc", iar Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, sustinea ca va sprijini noua strategie de reforma a justitiei si lupta impotriva coruptiei pornita de noul ministru.

Pe lista realizarilor ministrului justitiei a fost trecuta, ieri, si implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pentru perioada 2005-2007, capitol la care Romania se inscrie in calendarul de aderare recomandat de Uniunea Europeana.

Comportamentul Monicai Macovei poate constitui subiect de dezbatere, cu atat mai mult cu cat cunoscatorii spun ca nu este prima data cand ministrul apare in public intr-o asemenea postura.

Astfel, se ridica urmatoarele intrebari:

Ca ministru poti sa faci reforma ziua, iar noaptea-petreceri publice, puternic imbibate in alcool?

Poate fi respectat un ministru cu un astfel de comportament?

Ca ministru, ar putea fi santajabila din cauza slabiciunii sale pentru alcool?

Poate rezista Monica Macovei presiunii publice generate de asemenea dezvaluiri?

Politica la pahar

Unul dintre episoadele celebre cu personalitati in stare de ebrietate e cel in care fostul presedinte american Richard Nixon s-a dovedit prea beat pentru a vorbi cu premierul britanic despre razboiul arabo-israelian, pe 11 oct. 1973

Cele mai tari sunt insa ispravile bahice ale lui Boris Eltan: in 1994, in timpul unei vizite in Germania, alcoolul l-a impins sa dirijeze fanfara garzii de onoare. In alta ocazie, la Dublin, premierul irlandez a fost informat ca Eltan nu va cobori din avion pentru ca „nu se simte bine".

In cel mai recent scandal de acest gen, petrecut vineri, premierul japonez Junichiro Koizumi, impreuna cu cinci deputati liberali, au fost acuzati de opozitie ca s-ar fi prezentat beti la sesiunea parlamentara. Premierul a negat si a replicat acuzandu-i pe trei deputati din opozitie de abuz de alcool.