Tranzactiile inregistrate, in prima jumatate a acestui an, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), au totalizat peste 33.597 miliarde de lei, cu 40% mai mult decat valoarea cumulata pe intreg anul bursier 2004 (23.988 miliarde de lei). Indicii bursieri BET si BET-C au cunoscut o apreciere fata de sfarsitul anului trecut cu 11%, respectiv 9%.

Activitatea bursiera de la inceputul acestui an a adus insa, pentru Societatile de Investitii Financiare (SIF), o apreciere de peste 46%, fara a lua in calcul si dividendele acordate de aceste companii.

Companiile cele mai tranzactionate in primele sase luni au fost: Rompetrol Rafinare, cu o pondere de 16,7% din valoarea totala a tranzactiilor, Banca Transilvania, cu 16,6% si SIF Oltenia (SIF5), cu 11,2%.

Evolutii extreme, pe fondul unei lichiditati ridicate

Prima jumatate a anului bursier 2005 a fost caracterizata de evolutii extreme (crescatoare si descrescatoare), ne-a declarat Marcel Murgoci, director operatiuni la Estinvest Focsani. Astfel, in primele doua luni ale anului am asistat la o crestere generalizata a bursei, numai in primele trei saptamani fiind tranzactionat un volum de 163,8 milioane de euro.

Cresterea a fost determinata, sustine Murgoci, de rezultatele alegerilor prezidentiale de anul trecut si de optimismul generat de alegerea guvernului de centru-dreapta. Corectiile negative au inceput din ultima saptamana din februarie, iar urmatoarele trei saptamani Bursa a mai dat doar usoare semne de crestere, care insa nu au produs si relansarea acesteia.

Analistii din piata de capital pun aceasta evolutie pe seama cumpararilor excesive din primele doua luni la preturi foarte mari de tranzactionare. Majoritatea titlurilor fiind supraevaluate, investitorii au inceput sa vanda ca sa-si marcheze profiturile. Cel mai probabil, apreciaza analistii, investitorii mari, si in special cei straini, au inceput sa vanda.

Retailerii au urmat trendul, astfel ca, in incercarea de a-si marca profiturile, s-a ajuns de data aceasta la o presiune foarte mare la vanzare, ceea ce a produs prabusirea cotatiilor.

Pe de alta parte, nehotararea legislativului privind impozitul pe venitul de capital, numeroasele divergente intre brokeri si reprezentantii registrelor privind transformarea Bursei de Valori Bucuresti in societate pe actiuni si constituirea Depozitarului Central au constituit tot atatea bete in roate pentru piata de capital.

Totodata, "balbele" Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind, de exemplu, inserierea actiunilor sau solicitarea extrasului de cont, au sporit neincrederea investitorilor in piata noastra de capital.

Pentru relansare este nevoie de investitori institutionali

Potrivit analistilor, in primul rand marii investitori straini, care au capacitate financiara si pot aduce bani in piata, au fost descurajati. Desi cei mai multi dintre jucatori sunt rezidenti, acestia nu au puterea financiara de a efectua operatiuni specifice unei piete mature, fiind, in general, speculatori.

Or, o piata sanatoasa de capital necesita prezenta ca jucatori a investitorilor institutionali. Mentionam ca, pe piata autohtona, investitorii institutionali sunt reprezentati de cateva fonduri de investitii, care nu au active foarte mari, mai ales dupa caderea FNI, care a descurajat plasarea banilor in astfel de fonduri.

Societatile de asigurari si fondurile de pensii s-ar putea constitui, de asemenea, in investitori institutionali. Societatile de asigurari plaseaza insa extrem de putin pe piata de capital, pe de o parte din cauza ofertei limitate, pe de alta parte - pentru ca se afla intr-un proces de transformari profunde, in vederea adaptarii la normele UE.

Societatile financiar-bancare si petroliere vor ramane in top

In urmatoarea jumatate a anului ar trebui sa ne asteptam la o asezare a trendului, pe fondul cresterii usoare a lichiditatii, considera directorul de operatiuni al Estivest Focsani: "Este de asteptat sa avem evolutii bune pentru societatile financiar-bancar si petroliere, precum si o diversificare a ofertei de la Bursa prin promisa listare a companiilor de utilitati.

Acest ultim fapt ar putea duce la o recastigare a increderii investitorilor in piata de capital si o inapoiere a fondurilor pe aceasta piata". Analistii sunt de parere ca fara o legislatie coerenta, o Comisie care sa ia decizii ferme, fara emitenti numerosi si puternici, situatia din primele doua luni ale anului bursier nu va putea fi reeditata.

Miscari importante in piata de capital ar fi posibile numai daca guvernul isi va tine promisiunea si va urmari sa puna in aplicare programul de dezvoltare a pietei de capital. Pana atunci insa, este posibil sa asistam doar la o piata de capital amortita, care mai deschide din cand in cand cate un ochi si arata ca are potential.