Compania americana UPC urmeaza sa semneze pana la sfarsitul saptamanii contractul de achizitie a operatorului de cablu Astral Telecom in cadrul unei tranzactii care se situeaza in jurul valorii de 420 mil. $ (circa 350 mil. euro), afirma surse din piata.

Aceasta este una dintre cele mai mari tranzactii private de pe piata romaneasca.

Afacerea Astral a fost dezvoltata de la zero de un grup de oameni de afaceri din Cluj, unul dintre ei fiind Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania. In 2000, Astral a atras in afacere un fond de investitii american, cu banii caruia a facut achizitii si a investit in dezvoltare.

UPC este al treilea jucator pe piata romaneasca de cablu. UGC Europe, detinuta de compania americana UnitedGlobalCom (UGC), va prelua treptat pachetul integral de actiuni prin intermediul UGC Europe. De asemenea, cumparatorul va prelua si datoriile Astral.

O parte importanta a datoriilor provine din contractarea unor credite in 2003 de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si de la institutia de credit olandeza FMO, valoarea imprumuturilor fiind de 7 mil. $, respectiv de 5 mil. euro.

Banii astfel obtinuti au fost folositi la extinderea operatiunilor Astral, in ultima vreme realizand o campanie de achizitii pe piata de profil.

Actionarii actuali ai companiei Astral Telecom urmeaza sa-si faca "exit" - ul treptat din afacere, plata pretului pe pachetul de actiuni urmand sa se realizeze in mai multe transe , spun sursele citate.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, compania Astral, care se bate cu RCS pentru pozitia de lider al pietei de cablu, este controlata de fondurile de investitii Cresianco Limited - 34,35%, Dixon Investments Overseas Limited - 25,69%, Bridgecom Holdings Limited - 6,16%, Wordfield Limited - 7,16% si Dealgate Trading Limited - 1,61%, precum si de persoanele

fizice Ghite Sorin Voicu - 3,95%, Pop Baldi Nicolae Dan - 3,95%, Urasi Bela - 3,95%, Nicola Olimpiu Valentin - 3,95%, Ciorcila Horia - 4,29%, Goia Dorel - 1,18%, Goia Ioan - 2,1%, Oprea Mariana - 1,61% si Meciu Eugen, sub 0,1%.

Gigantul financiar american AIG detine aproximativ un sfert din afacerea Astral, unde este prezent prin intermediul fondului de investitii Dixon Investments Overseas Limited.

Restul actiunilor sunt detinute direct si indirect de catre un grup de persoane fizice, cei mai reprezentativi fiind Horia Ciorcila, respectiv Ghite Sorin.

pe larg in Ziarul Financiar