O divizie imobiliara a grupului italian de asigurari Generali negociaza achizitionarea proiectului imobiliar Bucharest Corporate Center, aflat in constructie in zona Pietei Victoriei, cotata ca districtul de afaceri al Capitalei, spun surse apropiate afacerii.

Semnarea contractului este asteptata pentru zilele urmatoare, valoarea tranzactiei situandu-se la nivelul a 22 - 24 milioane de euro, mai spun sursele citate.

Grupul italian Generali a mai fost implicat prin intermediul fondului de investitii Accession Fund, in care este actionar, in discutii privind achizitia unui alt proiect imobiliar de anvergura de clasa A - Dorobanti 239, actualul sediu al companiei petroliere Petrom.

"Cladirea Bucharest Corporate Center este intr-un proces de due-dilligence (evaluare) de catre un fond de investitii si va intra in circuitul pietei la inceputul anului viitor", spun reprezentantii biroului local al companiei imobiliare internationale Colliers.

"Avem discutii pentru vanzarea cladirii. Nu pot face nici un alt comentariu", spune Damianos Damianos, presedintele Bucharest Corporate Center Srl, dezvoltatorul proiectului.

Compania Bucharest Corporate Center Srl este detinuta, potrivit lui Damianos, in proportie de 50% de compania Bucharest Corporate Center Ltd din Cipru, restul fiind detinut de actionarii companiei Summa Romania, cea care s-a ocupat si de constructia imobilului.

Bucharest Corporate Center Ltd est detinuta la randul sau, printre allti actionari, de fondul de investitii Danube Fund (36%) si compania elena de constructii Diekat (aproximativ 26%).

Damianos estimeaza ca imobilul cu o suprafata construita de 18.000 de metri patrati de spatii de birouri clasa A (13.000 de metri patrati suprafata inchiriabila) va implica investitii de 17 milioane de euro pana in luna decembrie cand va fi livrat pe piata.

La pretul de 22-24 de milioane de euro, Bucharest Corporate Center ar asigura, in conditiile unui pret mediu de inchiriere, un yield (randament anual) situat intre 8% si 9%.

Este posibil insa ca Generali sa achizitioneze imobilul de birouri pentru nevoile proprii, dezvoltatorii nefiind interesati de incheierea unor contracte de inchiriere pentru spatiile de birouri, potrivit informatiilor din piata imobiliara.

"Nu pot comenta nici informatiile privind chiriasii", adauga Damianos.

Generali nu a dorit sa comenteze informatiile. Grupul italian a facut recent o majorare de capital de 8 mil. euro pe piata romaneasca. O parte din aceste fonduri ar putea fi folosita la aceasta achizitie, potrivit ultimelor informatii disponibile.

Generali este asistat de catre casa de avocatura Musat & Asociatii la negocierile pentru achizitia Bucharest Corporate Center.

Zona Piata Victoriei, unde este amplasat si imobilul Bucharest Corporate Center este una dintre cele mai bine dezvoltate zone de afaceri din Capitala, fiind tinta predilecta pentru dezvoltatorii de cladiri de birouri.

Turnul construit de grupul francez Vinci pentru BRD, sau imobilele de birouri Europe House (sediul Orange) si America House sunt cele mai reprezentative proiecte din zona. Europe House a fost vandut pentru aproximativ 30 de milioane de euro catre fondul de investitii austriac Europolis, iar imobilul America House este in prezent curtat de investitori.

Aceeasi este si situatia cu Charles de Gaulle Plaza sau Bucharest Business Park, doua proiecte imobiliare de anvergura situate in partea de nord a Capitalei.

Incepute in anul 2003, tranzactiile imobiliare cu cladiri de birouri au explodat in acest an.

Immofinanz a cumparat in prima parte a acestui an imobilul de birouri Global Business Center, valoarea tranzactiei fiind estimata intre 15 si 20 de milioane de euro, actualul sediu al departamentului de relatii cu clientii al operatorului de telefonie mobila Connex.

pe larg in Ziarul Financiar

Adrian Mirsanu / Ionut Bonoiu