Gennaro Ciancio, un cetatean italian stabilit in Romania, la Cluj, a trimis ieri un protest Comisiei Europene si Parlamentului European in legatura cu noile restrictii impuse romanilor la frontiera.

Ciancio este si presedintele Asociatiei Nationale impotriva Coruptiei, Abuzurilor si pentru Drepturile Omului. Italianul s-a declarat revoltat de masura suspendarii pasapoartelor pentru cetatenii romani care stau mai mult de 90 de zile in spatiul Schengen, considerand ca masura este neconstitutionala.

"Pasaportul poate fi retras de o instanta judecatoreasca, nu de Politie. Prin noile prevederi se reduce libertatea de miscare a romanilor si le este ofensata demnitatea individuala, dar si cea generala", se arata in documentul remis institutiilor europene.

Gennaro Ciancio a avertizat si asupra pericolului coruptiei in randul politistilor de frontiera, sustinand ca acestia vor pretinde in continuare sume in valuta de la romanii care vor dori sa calatoreasca in spatiul Schengen.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasila Blaga, a precizat ca masura suspendarii pasapoartelor in cazul depasirii termenului legal de sedere in spatiul Schengen deriva din acordurile la care Romania este semnatara, respectiv conventia de aplicare a Acordului Schengen.

Blaga a aratat ca ordonanta de modificare intrata in vigoare la 1 august este chiar mai permisiva decat vechea reglementare, intrucat ia in considerare intarzierile justificate, cum ar fi obtinerea permisului de munca.

El a spus ca vor fi restituite peste 2.000 de pasapoarte din cele 3.000 de documente suspendate si ca se va scurta perioada de analiza a pasapoartelor retinute, in prezent fiind stabilita o perioada de asteptare de 15 zile.

Ministrul a precizat ca masura suspendarii pasapoartelor in cazul depasirii termenului legal de sedere este prevazuta in legislatia romaneasca din urma cu doi ani.

"Masura a fost instituita in urma cu doi ani, prin Ordonanta de Guvern 84/2003, deci nu e nici noua, nici necunoscuta si nu se actioneaza retroactiv". Diferenta o reprezinta faptul ca in vechea guvernare aceasta reglementare nu a fost pusa in aplicare.

Ministrul de Interne a mai aratat ca, de la inceputul anului, au intentionat sa paraseasca tara aproximativ 3,8 milioane de romani, din care 1,8 milioane de persoane au fost intoarse de la granita. Ministrul de Interne spune ca romanii care vor sa plece in vacanta nu au probleme la trecerea frontierei nici la plecare, nici la intoarcere.

"Daca un cetatean merge ca turist afara si are voucher, are un bilet pentru o statiune, n-o sa-i mai cerem si bani, nu este obligat sa aiba bani la el, se poate incadra in serviciile care-i sunt oferite", a explicat Blaga.

In ceea ce ii priveste pe oamenii de afaceri, ministrul de Interne nu are nimic impotriva ca acestia sa nu fie incadrati in conditiile cerute, desi "nu putem trata la fel un chioscar cu un om de afaceri care este angajator pe teritoriul Romaniei".

"Practic, in ordonanta 28 nu numai ca nu am ingradit, ci am relaxat, adica in sensul in care am considerat ca trebuie doar in anumite cazuri sa fim atenti. Daca insa oamenii pot justifica ca au stat mai mult de 90 de zile, ca s-au imbolnavit, ca intre timp au primit permis de munca, de sedere, nu le mai ridicam pasaportul.

Conform legii in vigoare, pana la 1 ianuarie 2007, indiferent de motiv, li s-ar fi ridicat pasapoartul", a explicat Blaga.

In ultimele zile au fost ridicate aproximativ 4.000 de pasapoarte. Unii dintre romani au decis sa nu mai intre in tara si sa se intoarca in tarile de unde veneau, iar altii au gasit alta modalitate de a se reintoarce in Romania. Ei isi declara pierdute pasapoartele si primesc, de la ambasade, un titlu de calatorie cu care intra in tara.

Serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple teritoriale pot suspenda dreptul de folosinta al pasaportului pe o perioada de la unu la cinci ani.

Perioada de suspendare a folosirii pasaportului se stabileste in functie de numarul de returnari sau depasiri - la o returnare sau o depasire se suspenda pe un an, la doua depasiri sau returnari pe doi ani - si poate ajunge la cinci ani in cazul savarsirii de infractiuni in strainatate.