Dupa scandalul declansat de retinerea pasapoartelor persoanelor care depasesc termenul-limita de sedere in strainatate, Ministerul Administratiei si Internelor intentioneaza sa apeleze la alte metode de "pedeapsa".

Astfel ca se analizeaza posibilitatea inlocuirii suspendarii dreptului de a folosi pasapoartele cu interzicerea de a parasi tara pana la prezentarea unor acte care sa dovedeasca motivul intarzierii intoarcerii in Romania. Persoanele care vor depasi termenul legal de a sta in strainatate vor fi introduse intr-o baza de date, fara a le mai fi retinute pasapoartele.

Bazele de date vor fi transmise catre toate punctele de frontiera si serviciile teritoriale de pasapoarte, precum si IGPF si Directiei Pasapoarte din cadrul MAI, aceste structuri urmand a face verificari periodice.

Conform unui comunicat de presa remis de Ministerul Administratiei si Internelor, aceasta masura va duce la fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei si crearea posibilitatii ca persoanele care detin documente justificative sa poata reintra in drepturi cat mai rapid, prin evitarea intarzierilor determinate de durata transportului documentelor catre serviciile teritoriale de

pasapoarte.