Politia de Frontiera continua retinerea pasapoartelor romanilor care au depasit termenul de sedere in strainatate.

Operatiunea declansata la 1 august nu s-a oprit, desi Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a anuntat ca institutia pe care o reprezinta „va restitui, cat mai repede posibil, 2.000 din cele 3.000 de pasapoarte retinute”.

Pana ieri, conform Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, fusesera confiscate 4.200 de pasapoarte. Documentele retinute au fost trimise serviciilor comunitare care au emis pasapoartele, aceste institutii fiind cele care stabilesc daca vor lua masuri de suspendare a dreptului de folosinta al pasaportului.

Restituirea documentelor se va face numai daca posesorii vor prezenta acte prin care sa faca dovada ca au fost bolnavi – lucru prin care s-a impus prelungirea perioadei de sedere in strainatate – sau daca vor arata permise de munca eliberate de autoritatile straine.

Desi se confrunta cu un val de proteste, Politia de Frontiera a anuntat ca va continua sa respecte legea, adica sa retina pasapoartele celor care au depasit cele 90 de zile legale de stat in spatiul Schengen. Astfel, la frontiera de Vest a aparut un nou fenomen.

Ca sa nu ramana fara acte, romanii forteaza intrarea in tara. Joi au fost cele mai multe cazuri de intrari ilegale in Romania. La punctul de frontiera Bors, politistii au observat un tanar care incerca sa intre in tara, ascuns dupa automarfarele care asteptau controlul vamal.

Omul a fost prins la cativa metri de teritoriul romanesc si arestat pentru trecerea ilegala a frontierei. Gabriel N., de 20 de ani, din Cluj, incerca sa vina acasa, dupa ce muncise cateva luni, in Italia. Depasise termenul legal de sedere in strainatate si nu a vrut sa-si riste pasaportul.

Asa ca a incercat sa treaca pe blat. Politistii i-au intocmit dosar penal pentru trecere ilegala a frontierei de stat. Incercarea clujeanului le-a dat idei politistilor din Bors, care au montat un filtru in punctul de frontiera. In scurt timp, au mai „cazut” alti patru romani care incercau sa forteze granita.

Din Salaj, Neamt, Bucuresti si Suceava, cei patru au vrut sa treaca pe rand in Romania, ocolind punctul de frontiera. Aveau expirat termenul de sedere in spatiul Schengen, asa ca li s-au retinut pasapoartele.

In plus, au fost prezentati si in fata procurorilor pentru emiterea unui mandat de arestare pentru trecerea ilegala a frontierei. Noua situatie de la frontiera genereaza si un alt fenomen.

Cei care sunt din judetele apropiate de frontiera si vor sa se intoarca acasa fara riscuri isi lasa masinile in Ungaria si trec fasia. Desi Politia de Frontiera nu a inregistrat nici un caz de acest gen, retelele de calauze din zona Carei au fost activate.

De aceasta data, insa, pentru prima oara, retelele de calauze actioneaza in sens invers, aducand romanii din Ungaria in Romania!

Romanii care au depasit perioada legala de sedere in strainatate si nu au documente justificative sunt acum intre ciocan si nicovala. Daca se intorc in tara, li se confisca pasapoartele. Daca raman in Schengen, risca returnarea.

Politia de Frontiera a avertizat ca, in aceasta perioada, numarul romanilor trimisi „la pachet” din Italia este in crestere. Ultimul transport a sosit joi noaptea la Aeroportul Baneasa: 150 de romani care fusesera depistati stand ilegal pe teritoriul Italiei sau muncind la negru.

Conform IGPF, „majoritatea au iesit legal din tara, in perioada anului 2002”. Celor 150 de returnati li se va suspenda dreptul de folosinta a pasaportului pentru o perioada de maximum 5 ani.