Farmaciile au vandut de doua ori mai multe medicamente compensate si gratuite pe primul semestru al acestui an, in conditiile in care pe piata este clamata o criza a medicamentelor si subfinantarea sistemului de sanatate.

Astfel, consumul de medicamente compensate si gratuite a crescut cu aproximativ 90% pe primul semestru, pana la 250 de milioane de euro (888 mil. lei), comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Cresterea survine dupa ce in primul semestru al anului trecut consumul de medicamente compensate partial sau integral crescuse deja cu aproximativ 50%, de la 92 milioane de euro la aproximativ 130 de milioane de euro, la cursurile medii euro/leu publicate de BNR.

"Explicatia este probabil cresterea puternica din primele trei luni. Consumul de medicamente a crescut puternic pe primul trimestru al anului, datorita sistemului de compensare cu 90%.

In al doilea trimestru, piata a inceput sa dea semne puternice de scadere", a afirmat Marius Savu, directorul general al companiei Eli Lilly si presedinte al Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente.

Ritmul de crestere a consumului de medicamente compensate si gratuite s-a redus comparativ cu primul trimestru al anului, care consemnase o triplare a consumului, la aproape 150 de milioane de euro.

Astfel, vanzarile totale de medicamente din Romania au scazut, in al doilea trimestru al anului, cu 9%, la circa 288 milioane de euro, comparativ cu nivelul din primele trei luni ale anului, o evolutie mai buna fiind consemnata de medicamentele cu prescriptie medicala, sustine un studiu Cegedim citat de Mediafax.

Potrivit surselor din piata, politica CNAS vizeaza o reducere a cheltuielilor cu medicamentele la aproximativ 1.200 miliarde de lei (35 mil. euro) lunar in perioada urmatoare, in conditiile in care varful curbei consumului este atins in ultima parte a anului.

Temperarea consumului de medicamente s-a realizat partial prin schimbarea sistemului de compensare, precum si printr-o serie de masuri la nivelul prescriptorilor. Sistemul de compensare cu 90% introdus la sfarsitul anului trecut s-a mentinut si pe primul trimestru din 2005, fiind schimbat abia in aprilie, prin plafonarea valorica lunara a retetelor.

Chiar daca piata medicamentelor a inceput sa se "raceasca" in al doilea trimestru al anului, se estimeaza ca primul semestru a consemnat o crestere de peste 15%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. In luna aprilie a anului curent, companiile din piata au raportat vanzari cu pana la 20% mai reduse de la luna la luna, dupa cresterile de 40% de la inceputul anului.

Raportat la primul semestru al anului trecut, numarul retetelor eliberate de prescriptori a fost de aproximativ 14 milioane, potrivit acelorasi date, in crestere cu aproape 2 milioane.

Fondurile alocate de CNAS pentru sanatate anul acesta reprezinta circa 7,6 miliarde de lei (2,17 mld. euro), in crestere cu circa 30% fata de anul trecut, la care se adauga rectificarea bugetara de 530 de milioane de lei (150 mil. euro). Incluzand bugetul Ministerului Sanatatii, cheltuielile cu sanatatea anul acesta ar putea ajunge la 2,7 miliarde de euro.

Aceste fonduri sunt impartite intre medicina primara, acoperirea cheltuielilor spitalelor si medicamentelor compensate, atat in cadrul farmaciilor din cadrul spitatelor, cat si in cadrul farmaciilor cu circuit deschis.

Aproximativ 30% din totalul consumului de medicamente, care anul acesta este estimat la 1,1-1,2 miliarde de euro, se realizeaza prin intermediul spitalelor, in timp ce diferenta este reprezentata de vanzarile prin intermediul retailerilor privati. La randul lor, aproximativ 80% din vanzarile realizate in farmacii sunt medicamente eliberate pe baza de reteta.

Una din cauzele cresterii consumului de medicamente, potrivit surselor din piata, rezida in ponderea redusa a cheltuielilor inregistrate cu medicina primara, respectiv latura preventiva a sistemului de sanatate.

Potrivit reprezentantilor CNAS, ponderea cheltuielilor cu medicina primara este de aproximativ 5% din totalul cheltuielilor.

Regulile economiei de consum nu se aplica si in cazul serviciilor din sanatate, principala directie a politicii cheltuielilor fiind economisirea, conform companiilor din piata.

Din cele 250 de milioane de euro aferente primului semestru, medicamentele gratuite (compensate integral) au reprezentat circa 60%, restul fiind reprezentat de medicamentele compensate partial.

La nivelul intregului an 2004, consumul de medicamente compensate si gratuite s-a ridicat la aproape 400 mil. euro, in conditiile in care piata farmaceutica a totalizat aproape un miliard de euro.

Pe langa fondurile alocate de CNAS pentru medicamentele compensate, Ministerul Sanatatii contribuie la subventionarea consumului de medicamente prin intermediul programelor nationale derulate, cum ar fi programele pentru tratamentul pacientilor infectati cu HIV/SIDA sau al celor care sufera de diabet.

Luna trecuta, sistemul de prescriere si eliberare a medicamentelor a fost modificat, printr-un act normativ emis de Guvern, cele mai importante schimbari vizand eliminarea unor limite valorice si reducerea birocratiei in privinta formularelor de prescriere si eliberare a produselor farmaceutice.

Formularele de prescriere a medicamentelor care se elibereaza cu si fara contributie personala au fost modificate astfel incat sa se poata prescrie pe acelasi formular medicamente de pe oricare din cele trei subliste de compensate.

Consumul de produse farmaceutice a fost anul trecut de aproximativ 30-35 de euro per capita, mult sub nivelul tarilor care au aderat recent la UE, unde acesta depaseste 100 de euro per capita anual.