Noua banci importante, dintre care sase desfasoara deja operatiuni locale, au trimis scrisori de intentie pentru a participa la privatizarea CEC. Ieri la ora 17:00 a expirat termenul limita stabilit de Ministerul Finantelor.

Singurul nume de pe lista care poate fi considerat o surpriza apartine bancii italiene Monte dei Paschi di Siena, care detine un pachet de 3,5% din actiunile Alpha Bank Romania.

In rest, printre potentialii investitori la CEC se numara banci care si-au aratat de mai mult timp interesul pentru preluarea institutiei romanesti specializate in economisire ori cel putin pentru o achizitie care sa le consolideze pozitia existenta pe piata: Dexia, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Rabobank, Raiffeisen si Societe Generale.

Se regasesc astfel printre pretendenti investitorii care controleaza deja a doua si a treia banca de pe piata - Societe Generale, care detine pachetul majoritar la BRD, respectiv austriecii de la Raiffeisen.

De asemenea, grecii de la EFG Eurobank au in portofoliu Bancpost, care tinde spre o cota de 5% din totalul activelor bancare, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca - circa 2,5% cota de piata, iar ungurii de la OTP tocmai si-au pus sigla pe frontispiciul RoBank, o institutie de credit cu o cota de sub 1%, preluata in urma cu un an si care inregistreaza pierderi.

In aceste conditii, privatizarea CEC poate duce la rasturnari spectaculoase ale clasamentului pietei bancare: BRD poate ataca locul unu detinut de BCR, Raiffeisen are la randul sau sansa de a urca pe pozitia a doua, in locul BRD, iar Bancpost poate tinti locul trei.

Pentru evaluarea investitorilor care vor trimite scrisori de intentie, Ministerul Finantelor va solicita si punctul de vedere explicit al BNR.

Intre timp, banca americana JPMorgan, care este consultantul Ministerului Finantelor in procesul de privatizare, urmeaza sa distribuie Acordul de Confidentialitate potentialilor investitori care indeplinesc criteriile de preselectie.

Finantele precizeaza ca depunerea de catre potentialii investitori a Acordului de Confidentialitate semnat este o preconditie pentru preselectie.

Conform anuntului de privatizare, investitorii interesati trebuie sa aiba un capital propriu la sfarsitul lui 2004 de cel putin 1,5 miliarde de euro, sa fie o institutie financiar-bancara de reputatie internationala, cu rating "investment grade".

CEC este a patra mare banca din Romania in functie de marimea activelor, cu un capital social de 149.700 mii lei noi, un numar de 1.407 unitati si circa 9.000 salariati. Statul, ca unic actionar al bancii, ofera spre vanzare un pachet majoritar de actiuni reprezentand pana la 75% din capitalul social al CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune.

In cazul in care diferenta dintre ofertele primilor doi clasati va fi mai mica de 10%, Ministerul Finantelor isi rezerva dreptul de a solicita o a doua serie de oferte financiare.

Procesul de privatizare a CEC urmeaza astfel a se desfasura in paralel cu cel de la BCR, care a intrat deja in faza accesarii camerei de date de catre bancile acceptate pe baza scrisorilor de intentie.

Cei mai vocali pretendenti ai CEC au fost austriecii de la Erste Bank, care se bazeaza pe specificul similar de banca de economii si mai detin banci in Croatia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Slovenia. La sfarsitul trimestrului I, Erste avea active de 148 mld. euro.

Desi nu este cotata cu sanse in fata celorlalti competitori, banca austriaca a depus o scrisoare de intentie si pentru BCR, la fel ca National Bank of Greece si Dexia. Erste este asistata de casa de avocatura Cameron McKenna.

Banca franco - belgiana Dexia, cu active de aproape 431 mld. euro, specializata in operatiuni de finantare a municpalitatilor, dar si in retail, lucreaza cu Popovici & Asociatii.

Cat priveste banca olandeza Rabobank, care avea la finele anului trecut active totale de 475 mld. euro, a angajat firma de avocati Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si pe Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD. Italienii de la Monte dei Paschi di Siena vor merge cu Tuca&Asociatii.

Potrivit calendarului anuntat de Comisia de privatizare a CEC, lista scurta de investitori preselectati pe baza analizei documentatiilor depuse urmeaza sa fie stabilita pana pe 9 septembrie.