inceput procedurile pentru achizitia proiectului imobiliar Bucharest Business Park (BBP), situat in nordul Capitalei in apropiere de Piata Presei Libere, in cadrul unei tranzactii estimate de surse din piata la 60 - 65 milioane de euro.

Proiectul consta in patru imobile, dintre care trei sunt gata, iar al patrulea este in faza de executie.

La aceasta valoare, afacerea este comparabila sau chiar surclaseaza achizitia de anul trecut a parcului Iride Business Park, realizata de catre un alt investitor financiar austriac, Immofinanz.

Vanzatorul afacerii BBP este dezvoltatorul imobiliar Portland Romania, care mai are in palmares o tranzactie realizata tot cu Ca Immo - vanzarea imobilului de birouri Opera Center din Capitala in 2003 pentru 29 milioane de dolari (25 milioane de euro).

Reprezentantii Portland Romania si cei ai CA Immo nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.

Ghenadie Bobeica, director in cadrul Portland Romania, afirma recent ca exista o intelegere (letter of understanding - n.r.) pentru proiectul BBP cu grupul Ca Immo, care este valabila pana in toamna acestui an.

BBP, unul dintre cele mai mari proiecte de birouri de pe piata Capitalei, a provocat interesul mai multor investitori, printre numele interesate de o eventuala achizitie fiind cele ale olandezilor de la Middle Europe Investments, respectiv investitorul austriac Europolis, care detine imobilul de birouri Europe House.

Consultanta Portland la vanzarea BBP este asigurata de catre firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, CA Immo fiind reprezentati de catre firma de avocatura Tuca & Asociatii, spun surse din piata.

Proiectul Bucharest Business Park consta in patru cladiri independente, care ofera aproximativ 18.500 de metri patrati de spatii de birouri. Valoarea investitiei in acest proiect se situeaza la circa 30 milioane de euro, conform oficialilor Portland Romania.

Printre chiriasii BBP se numara producatorul de materiale de constructii CarpatCement Holding, companiile IBM, British American Tobacco (BAT) sau firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Vanzarea BBP la un randament anual al investitiei de peste 8% indica un nivel apropiat de nivelul practicat pe pietele din Cehia si Ungaria.

De fapt, unul dintre cei mai atractivi factori pentru piata de real estate din Romania era tocmai nivelul ridicat al randamentului, care se situa in jurul a 10% pe an la finele lui 2004 sau 12% - 12,5% in cazul primelor tranzactii, realizate in 2003.

Piata de real estate din Romania a intrat in ultimii doi - trei ani in vizorul unor investitori austrieci, si mai nou irlandezi, care au facut achizitii dupa achizitii pe segmentul spatiilor de birouri si al parcurilor logistice.

Dezvoltatorul proiectului BBP - Portland Trust este o companie fondata in 1997 de catre doi investitori cu experienta in sectorul imobiliar si de retail din Cehia. Ulterior, Portland a atras capital american tocmai pentru a-si extinde operatiunile in regiune.

pe larg in Ziarul Financiar