In prima zi a vizitei in Statele Unite, presedintele Traian Basescu a facut la cererea presei americane de limba romana o analiza a situatiei din tara.

Presedintele s-a declarat nemultumit ca Guvernul nu a reusit sa-si construiasca o imagine mai ferma, mai dura si ca legea spitalelor, a administratiei locale si a televiziunii si radioului publice nu au fost inca promovate.

Traian Basescu a declarat in sediul misiunii romanesti la Natiunile Unite din New York ca doreste schimbarea Constitutiei pentru ca Romania sa aiba un parlament unicameral, transmite TVR.

Dupa ce a dat asigurari diasporei ca tara noastra si-a facut temele pentru a se integra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, presedintele a spus ca in perspectiva integrarii, 2 camere parlamentare in Romania sunt prea multe. "O sa avem si parlament european si un legislativ bicameral in tara.

E nevoie de un referendum pentru reviziuirea Constitutiei care sa promoveze un Parlament unicameral si sa simplifice procesul de decizie politica si legislativa", a spus Basescu.

Seful statului s-a aratat dezamagit de faptul ca Guvernul Tariceanu nu are o imagine mai dura si s-a aratat ingrijorat de grupurile de interese care "roiesc in jurul actualilor ministri si care incearca sa-si gaseasca drumul spre guvernanti".

"I-am gasit nevinovati pe unii, e timpul sa mai gasim si vinovati", a adaugat Basescu referindu-se la lupta impotriva coruptiei, context in care a amintit si de reforma dura intreprinsa in rindul PNA.

La capitolul insatisfactii, Traian Basescu a adaugat si nepromovarea pina acum a unei noi legi a administratiei locale, a unei noi legi a spitalelor si a unei noi legi de functionare a televiziunii si radioului publice.

Presedintele a atins si problema delicata a recuperarii tezaurului romanesc. Stiti cum e diplomatia Federatiei Ruse…NIET, a spus presedintele, pledind pentru o diplomatie care sa nu se blocheze in probleme ale trecutului ci care sa se concentreze pe ceea ce poate oferi viitorul.

Imediat dupa intilnirea cu presa romaneasca Traian Basescu a participat la dineul oferit de presedintele american George Bush sefilor de stat si de guvern sositi la New York la Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Astazi presedintele Romaniei va avea discursuri si in Consiliul de Securitate si in fata plenului Adunarii Generale.