Fondurile mutuale cu investitii in actiuni incep sa devina tot mai populare ca alternativa de plasament datorita randamentelor bune aduse de bursa in ultimii ani, mai ales ca dobanzile oferite la depozitele bancare sunt exprimate de cateva luni cu o singura cifra.

Performantele actiunilor cotate i-au atras in ultimii ani pe tot mai multi investitori catre plasamente pe bursa, unii dintre ei preferand insa sa incredinteze banii unui administrator de fond decat sa tranzactioneze actiuni direct printr-un broker.

Fondurile mutuale care plaseaza o cota semnificativa din sumele atrase de la investitori in actiuni (fondurile specializate pe actiuni si cele diversificate) au atins la sfarsitul lunii august o cota de 43,6%, pe piata fondurilor, fata de 30,9% la inceputul anului.

Administratorii spun ca aceste fonduri ar putea deveni majoritare pe piata foarte curand. Cresterea cotei de piata a fondurilor cu plasamente in actiuni reprezinta de altfel o apropiere a structurii pietei fondurilor de situatia existenta in UE, unde majoritare sunt fondurile cu investitii pe bursa.

In primele opt luni ale anului, fondurile diversificate si cele pe actiuni au obtinut randamente medii de peste 14%, in timp ce fondurile pe obligatiuni au avut o performanta medie de 7,6%, iar cele monetare au adus investitorilor o crestere de 5%, adica sub rata cumulata a inflatiei in perioada ianuarie-august, care a fost de 5,2%.

Activele totale ale fondurilor de investitii, inclusiv cele doua fonduri inchise se ridicau la finalul lunii trecute la 340 milioane de lei (98 milioane de euro), in crestere cu 2% fata de luna precedenta. Numarul de investitori a continuat sa creasca nesemnificativ si luna trecuta, mentinandu-se putin peste 68.000.

Cresterea cotei de piata a fondurilor de actiuni s-a datorat pe de o parte cresterii valorii unitatilor de fond si atragerii de noi investitori.

In primele doua luni ale anului au existat fonduri care si-au dublat sau chiar triplat valoarea activelor datorita afluxului de investitori, atrasi de cresterea exploziva a preturilor de la Bursa.

Pe de alta parte, in lupta tot mai stransa pentru atragerea de noi investitori, societatile de administrare au inceput sa aloce cote tot mai mari investitiilor pe Bursa in incercarea de a forta obtinerea unor randamente mai mari.

"Fondurile mutuale cu plasamente in actiuni au castigat teren in fata fondurilor monetare si a celor cu plasamente in instrumente cu venit fix, in conditiile cresterii apetitului investitorilor pentru risc si a dorintei acestora de a obtine randamente mai mari.

Fondurile cu plasamente in actiuni au avut cele mai bune performante in prima parte a acestui an, in timp ce fondurile monetare nu au depasit rata inflatiei.

In aceste conditii, investitorii s-au orientat din ce in ce mai mult spre fondurile diversificate si pe actiuni, iar administratorii de fonduri si-au concentrat mai mult atentia asupra acestui segment", spune Dorin Danescu, directorul general al SIRA, societatea de administrare a investitiilor a Omniasig.

O crestere mai mare decat cea a cotei de piata a fondurilor de actiuni au avut-o astfel ponderea plasamentelor in actiuni in totalul activelor. Daca la inceputul anului ponderea actiunilor in activele tuturor fondurilor se ridica la doar 5%, aceasta a depasit luna trecuta nivelul de 13%.

Fondurile de actiuni, nici chiar cele mai agresive, nu pot plasa integral activele in actiuni pentru ca au nevoie de rezerve de lichiditate pentru a putea onora cererile de rascumparare venite de la investitori.

Primele sase fonduri ca randament pe primele opt luni ale anului sunt cele cu plasamente consistente in actiuni. Primul loc este ocupat de Omninvest, administrat de SIRA, cu o crestere de peste 23%, iar urmatoarele doua locuri apartin BCR Dinamic si KD Maximus, al caror randament se apropie de 17%.

Fondurile cu plasamente in actiuni cer comisioane de rascumparare mai mari pentru a descuraja investitorii care vor sa speculeze prin intermediul lor fluctuatiile pe termen scurt ale bursei.

Administratorii de fonduri se asteapta ca ascensiunea fondurilor cu plasamente in actiuni sa se mentina, in conditiile in care si interesul din partea investitorilor este din ce in ce mai mare.

"Sunt convins ca fondurile cu plasamente in actiuni vor continua sa creasca si vor atinge 50% din piata fondurilor mutuale pana la finele acestui an, avand in vedere ca fondurile de instrumente cu venit fix au destul de putine oportunitati de plasament, iar cele monetare nu pot depasi inflatia, in conditiile scaderii dobanzilor la depozite", considera Danescu.

pe larg in Ziarul Financiar

vlad.nicolaescu@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro