Austriecii de la OMV nu vor sa se puna rau cu autoritatile romane.

Dovada e faptul ca, dupa agitatia politica starnita de ultimele scumpiri, Petrom nu a mai umblat la preturi timp de 3 saptamani si, mai nou, sefii companiei au decis sa ieftineasca benzina cu inca 300 lei pe litru, incepand de astazi, 27 septembrie.

Astfel, benzina ECO Premium costa 35.200 lei pe litru, Premium fara plumb – 34.900 lei pe litru, Top Premium 99+ se vinde cu 38.200 lei pe litru. Si motorina Super Euro Diesel este mai ieftina cu 300 de lei pe litru, ajungand la 33.000 lei pe litru.

Conducerea Petrom a estimat ca tendinta de crestere a cotatiilor produselor petroliere nu se va mentine dupa uraganul Rita, aceasta fiind una conjuncturala, sustin surse din cadrul companiei, argumentand astfel decizia de scadere a preturilor la carburanti, care urmeaza altor doua ieftiniri.

Mai mult, austriecii au ajuns la o intelegere cu Ministerul Economiei, dand asigurari ca nu se vor mai grabi sa opereze cresteri de preturi fara sa se consulte cu reprezentantii ministerului.

In cazul in care va dori sa modifice preturile de distributie a carburantilor, Petrom va discuta cu Ministerul Economiei si va prezenta justificari privind aceste decizii, a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei.

El a mai spus ca OMV, proprietarul Petrom, a fost de acord cu propunerea sa de a nu mai prelua varfurile cotatiilor pe piata internationala, fluctuatiile mari de preturi la nivel international urmand sa nu mai fie resimtite imediat in Romania, ci dupa o perioada mai mare de doua saptamani.

In ce priveste „confidentialitatea" contractului de privatizare a Petrom, Seres a precizat ca documentul va putea fi facut public doar daca oficiul responsabil cu privatizarea din Ministerul Economiei va lua aceasta decizie impreuna cu OMV.

Intrebat despre obligatiile asumate de OMV in contractul de privatizare, ministrul Economiei a spus ca, in lipsa unor date auditate, proprietarul Petrom „pare sa-si fi indeplinit obligatiile contractuale". La cererea sa, Oficiul pentru privatizare din minister monitorizeaza toate contractele de privatizare incheiate pana in prezent de Ministerul Economiei.