Doi jucatori importanti de pe piata de retail - Banca Tiriac si Bancpost - au anuntat reduceri semnificative de dobanzi la creditele, dar si la depozitele in lei, continuand astfel miscarea inceput inca de saptamana trecuta de unele banci mai mici.

Liderii sistemului bancar (BCR, BRD, Raiffeisen) nu au operat insa pana astazi ajustari semnificative ale dobanzilor la creditele in lei.

Banca Tiriac a anuntat reducerea dobanzilor si la creditele in moneda locala pana sub cele percepute la valuta, dupa ce la sfarsitul celei precedente coborase dobanzile platite la depozitele in lei pana la 3,5%-5% pe an.

Banca a lansat de asemenea un credit imobiliar in lei, cu dobanda de 9,3% pe an (fixa in primii trei ani), mai mica decat cea la euro. Perioada de rambursare este de pana la 25 de ani.

Bancpost a anuntat ieri lansarea unui credit imobiliar in lei, cu o dobanda de 8,9% pe an (fixa in primul an, dupa care devine variabila). Imprumutul mai poate fi contractat cu o dobanda de 9,5% pe an, fixa in primii cinci ani, sau 14% pe an, variabila.

Banca a anuntat de asemenea reducerea dobanzilor la creditele de consum in jurul nivelului de 13% pe an. Concomitent, Bancpost a redus si dobanzile la depozitele in lei, in medie cu doua puncte procentuale. Astfel, dobanzile pasive la lei variaza intre 4,5% si 5,5% pe an pentru clientii individuali, respectiv 3,5% si 4,5% pe an pentru clientii corporativi.

Banca Transilvania a anuntat la inceputul saptamanii reduceri ale dobanzilor, insa numai la depozitele in lei. Banca plateste acum dobanzi intre 6,25% si 8% pe an la lei, cu aproape un punct procentual mai mici decat nivelurile precedente la unele scadente.

In schimb, Banca Transilvania a majorat usor dobanzile la depozitele in euro, care ajung astfel mai mari decat cele platite de alti jucatori la lei.

Banca Tiriac a redus cu trei puncte procentuale dobanzile la creditele pentru nevoi personale si Metro, pana la 10,5% pe an pentru clientii care au deschis un Cont Central (de salarii), respectiv 11,5% pentru ceilalti. La creditele auto, banca a redus dobanzile cu patru puncte procentuale, pana la 9% pe an pentru clientii care detin un Cont Central.

Pentru ceilalti clienti dobanzile au coborat cu 4,5 puncte, pana la 9,5% pe an.

Avand in vedere evolutiile si reglementarile de pe piata bancara din ultima perioada, Banca Tiriac ajusteaza dobanzile la creditele in lei oferite populatiei reducandu-le semnificativ. In prezent dobanzile percepute de banca pentru creditele in lei se situeaza sub dobanzile creditelor similare oferite in valuta.

Prin aceasta politica de dobanzi, Banca Tiriac urmareste pe de o parte cresterea volumului de credite in lei acordate populatiei, iar pe de alta parte, protejarea clientilor care contracteaza credite impotriva riscului valutar, fara costuri suplimentare.

In plus, am introdus posibilitatea achizitionarii de credite imobiliare in lei. Produsul beneficiaza de conditiile specifice creditului imobiliar in valuta, insa cu dobanzi sub cele la euro?'', a declarat Catalin Parvu, vicepresedintele Bancii Tiriac.

Pentru imprumuturile MultiCredit Plus, prin care se pot obtine finantari de pana la 10.000 de euro sau echivalent lei fara garantii imobiliare, banca percepe o dobanda fixa de 10,5%, respectiv variabila de 13% pe an, cu trei puncte procentuale mai mici decat nivelurile precedente.

In cazul clientilor care nu detin un Cont Central, dobanzile sunt cu un punct procentual mai mari. Pentru creditul overdraft dobanda a fost coborata la 12% pe an, respectiv 15% pe an pentru Creditul Personal.

Pana acum, CEC a fost singura dintre bancile mari care a anuntat reduceri ale dobanzilor la credite, fara chiar sa modifice dobanzile la depozitele in lei. Banca dispune de mari lichiditati in lei, pe care se vede nevoita sa le plaseze in credite.

CEC a lansat de asemenea un credit ipotecar, cu o dobanda de 9,75% pe an, fixa in primii trei ani si a redus dobanzile la creditele de consum la 14%-15% pe an.

pe larg in Ziarul Financiar