Cea mai influenta banca de investitii de pe Wall Street, Goldman Salchs, a evaluat BCR intre 3,8 si 5,8 miliarde de euro, luand in calcul multipli de 3 pana la de 4,5 ori valoarea contabila a celei mai mari banci romanesti.

"Intr-un scenariu pe care il consideram realist, BCR ar putea fi vanduta la un pret de 4,9 miliarde de euro, reprezentand de 3,8 ori valoarea contabila estimata pentru anul acesta.

Aceasta inseamna ca valoarea tranzactiei privind pachetul de 62% scos la vanzare de statul roman ar fi de circa 3 miliarde de euro", afirma analistii Goldman Sachs, intr-un raport de evaluare a Erste Bank, unul dintre ofertanti.

Astfel, banca americana crede ca privatizarea BCR ar putea constitui cea mai scumpa tranzactie de acest tip realizata vreodata in Europa Centrala si de Est.

La un pret de 4,9 miliarde de euro pentru intreaga banca, cumparatorul ar plati circa 15,6 mil. euro pentru o sucursala si aproape 1.100 de euro pe client. De asemenea, un procent din cota de piata a BCR dupa active ar valora in jurul a 190 de milioane de euro.

Goldman Sachs subliniaza ca aceasta reprezinta numai una dintre mai multe variante posibile privind rezultatul negocierilor dintre statul roman si bancile inscrise in cursa privatizarii.

Cert este ca banca americana apreciaza ca valoarea minima a BCR ar fi de 3,8 miliarde de euro, ceea ce reprezinta de trei ori valoarea contabila, in timp ce un multiplu de 4,5 ar conduce la un pret considerat a fi maximul posibil - 5,8 miliarde de euro.

"Vremea achizitiilor ieftine in Europa Centrala si de Est s-a dus de mult. Alinierea a noua banci la startul privatizarii BCR ne face sa credem ca este probabil ca banca romaneasca sa beneficieze de o prima de evaluare chiar in comparatie cu tranzactii similare precedente din regiune", afirma analistii Goldman Sachs.

Ei noteaza faptul ca incepand din 1999 cumparatorii de banci din Europa Centrala si de Est au platit multipli ai valorilor contabile cuprinsi intre 2,2 si 5,2.

Contactati de ZF, analistii Goldman Sachs nu au oferit detalii pana la inchiderea editiei.

Au ramas mai putin de doua saptamani pana la 17 octombrie, cand expira termenul de depunere a ofertelor financiare pentru BCR.

Fara a se dezminti, Guvernul a modificat din nou pe 29 septembrie strategia de privatizare, stabilind ca investitorul strategic poate depune oferte doar pentru un pachet majoritar de 61,8825% din capitalul social al BCR, eliminand varianta cu 50% plus o actiune. De altfel, majoritatea bancilor inscrise in competitie isi exprimasera public intentia de a licita pentru pachetul maxim.

Conform hotararii Guvernului, pretul de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar de actiuni astfel constituit nu va putea fi mai mic decat pretul pentru o actiune platit pentru rascumpararea actiunilor de la BERD si IFC.

In acelasi timp, Comisia de privatizare a BCR a stabilit ca pretul oferit de investitori va avea o pondere de 90% in stabilirea punctajului final in functie de care acestia vor fi departajati.

Cititi articolul integral in Ziarul Financiar