Repatrierile investitorilor nerezidenti, la care se adauga si presupuse cumparari de valuta ale bancii centrale au dus euro pana la 3,6 lei, cel mai ridicat nivel inregistrat de la sfarsitul lunii iulie.

BNR a calculat vineri un curs de 3,5866 lei pentru un euro, cu 0,0132 de unitati mai mult decat in ziua precedenta. Pe piata valutara interbancara, cotatiile au urcat insa la inchiderea sedintei de tranzactionare pana la aproape 3,62 lei pentru un euro.

Dealerii spun ca, cel putin in zilele urmatoare, cumpararile de valuta vor continua, astfel ca este posibil ca euro sa mai castige teren, pana spre 3,65 de lei.

Guvernatorul Isarescu a atentionat in urma cu cateva saptamani ca aprecierea leului nu mai este sustinuta de castiguri de productivitate si ca evolutia intr-o singura directie nu poate continua la nesfarsit. Dealerii anticipau insa continuarea intaririi leului, cel putin pana la sfarsitul acestui an.

Politica din ultima luna a bancii centrale, care a cumparat valuta pentru a aprecia euro, pe de o parte, si a redus pana la 1% dobanda la care bancile pot plasa surplusul de lichiditate, a diminuat semnificativ apetitul investitorilor speculativi pentru jocul pe leu.

"Investitorii nerezidenti au cumparat valuta in ultimele sedinte. Este greu de spus insa daca a fost si BNR prezenta in piata, desi inclin sa cred ca nu. Probabil nerezidentii vor continua sa cumpere valuta, astfel incat am putea sa vedem noi cresteri ale cursului.

De altfel, intrarile de valuta de la fondurile straine sunt destul de mici in prezent", spune Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Bank.

Leul a pierdut aproape 2,5% in fata euro in ultima luna, in conditiile in care banca centrala a actionat in piata aproape zilnic, pentru a descuraja vanzarile de valuta.

Dupa ultimele evolutii, un nivel de 3,7 lei pentru un euro la sfarsitul anului nu mai pare insa atat de indepartat.

"Nu exista certitudinea prezentei BNR in piata valutara, dar nici a lipsei din piata. Singura certitudine este ca moneda nationala s-a depreciat cu circa 6%, iar dupa aceasta s-a incercat acreditarea ideii ca au iesit fonduri speculative. Dar toate acestea au avut loc pe fondul upgradarii ratingului de tara.

Astfel este de ales intre doua scenarii: fie au iesit capitaluri, fie se aplica cu mult succes acel "moral suasion", astfel incat, coroborat cu alte instrumente si actiuni sa duca finalmente la o constructie ambigua a unei imagini incerte a pietelor interne", apreciaza Florian Libocor, analist financiar.

Apetitul speculatorilor pentru piata locala a scazut dupa ce banca centrala a redus sensibil sumele sterilizate de pe piata monetara, facand astfel mult mai dificila plasarea leilor in conditii avatajoase. Dobanzile pe piata monetara se mentin la 0,5%-3% pe an pentru depozitele pe o zi, niveluri comparabile cu cele de pe pietele internationale.

Stabilizarea cursului pe fondul interventiilor BNR a sters o a doua sursa de castig, speculatorii vazandu-si astfel investitiile tot mai putin profitabile.

"Au inceput sa se construiasca pozitii lungi pe euro pentru ca pe termen scurt par mai agresivi cumparatorii, la care se suprapune o absenta destul de evidenta a vanzatorilor. Pe partea de cumparare sunt volume mai importante si mai concentrate, astfel ca este posibil ca euro sa continue sa se aprecieze in zilele viitoare.

Pe de alta parte, este posibil ca la un moment dat sa apara si un revers agresiv", comenteaza Dorin Badea, dealer sef la Bancpost.

Pana acum banca centrala a dovedit ca nu mai este dispusa sa permita noi aprecieri ale cursului. De altfel, guvernatorul a vorbit din nou recent despre o apreciere sustenabila a leului in anii urmatori, numai in termeni reali. Piata anticipeaza insa, cel putin la acest moment, continuarea aprecierii leului in termeni nominali.

De altfel, BNR a reusit sa intoarca trendul de intarire a leului printr-o serie de masuri agresive si reluand traditia interventiilor frecvente in piata, dupa ce in urma cu aproape un an anuntase trecerea la un regim mai liber de flotare a cursului.