Cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, grupul britanic Vodafone, a schimbat ieri conducerea operatorului Connex, numind-o pe pozitia de director executiv (CEO) pe romanca Liliana Solomon, 41 de ani, care a fost adusa din Marea Britanie.

Liliana Solomon va conduce operatiunile companiei in urmatorii ani, preluand conducerea de la Ted Lattimore, fostul presedinte si director de operatiuni (COO) al Connex, incepand cu 1 noiembrie. Al Tolstoy, fostul director executiv al Connex si al operatorului ceh Oskar, si-a anuntat cu aceasta ocazie retragerea din cele doua companii.

Este pentru prima oara cand Connex numeste in cea mai inalta functie executiva un roman.

Prin pozitia pe care o ocupa, Liliana Solomon devine una dintre cele mai puternice femei din businessul romanesc, avand acum sub management cea de-a 9-a companie din Romania dupa cifra de afaceri, care ar putea obtine anul acesta venituri de 1 miliard de dolari, conform unor estimari din piata.

"Sub conducerea lui Ted (Lattimore - n.r.), Connex a crescut de la 1 milion la peste 5 milioane de clienti in numai 5 ani si jumatate", a spus Paul Donovan, director executiv regional pentru Vodafone. "Liliana va colabora cu Ted si cu Vodafone Group pentru a se familiariza pe deplin cu strategiile Vodafone si cu prioritatile de afaceri ale Connex".

Ted Lattimore se va intoarce in Canada, tara sa natala, unde intentioneaza sa se implice in pregatirile pentru Jocurile Olimpice de Iarna din Vancouver, 2010, conform oficialilor Connex.

Liliana Solomon a venit la Connex de la operatorul de telecomunicatii Cable & Wireless, unde a detinut functia de director financiar al diviziei din Marea Britanie, fiind direct subordonata directorului financiar al grupului.

Anterior, ea a detinut pozitia de director financiar al operatorului de comunicatii mobile T-Mobile din Marea Britanie, fiind responsabila de operatiunile curente ale departamentului GSM din companie. De asemenea, Liliana Solomon a mai ocupat si functia de vicepresedinte executiv la divizia de management a companiei germane Deutsche Telekom.

Conform unor informatii publicate de fostul sau angajator, operatorul britanic T-Mobile UK, Liliana Solomon lucreaza in industria de telecomunicatii din 1995. Ea este din Cluj si a absolvit un doctorat in fizica si vorbeste patru limbi straine.

Printre hobby-urile sale se numara tenisul, ea fiind la un moment dat membra a echipei nationale (juniori si seniori).

Alexe Bardan, vicepresedinte al Federatiei Romane de Tenis, si-a amintit de noua directoare executiva a Connex, careia i-a fost antrenor in a doua parte a anilor Õ80. "Liliana era o fetita foarte fina si bine educata. Juca bine tenis, dar nu cu veleitati de profesionism.

Nu privea tenisul ca pe o meserie, juca mai mult de placere", a spus Bardan pentru ZF.

In perioada urmatoare, Connex va pune accent pe dezvoltarea serviciilor bazate pe tehnologia 3G, acestea "reprezentand viitorul afacerii" operatorului de telefonie mobila, a declarat la Bucuresti, in urma cu doua saptamani, Arun Sarin, presedintele Vodafone.

Aflat pentru prima oara la Bucuresti, Sarin s-a abatut de la practica sa obisnuita la vizitele in strainatate si a acceptat sa se intalneasca si cu jurnalistii.

"Tehnologia 3G reprezinta viitorul in afacerea noastra. Am investit si vom continua sa investim in aceasta zona pentru a furniza clientilor nostri servicii de valoare, cum ar fi pachete cu mai multe minute la un pret mai bun si Internet wireless in banda larga", a explicat seful Vodafone.

Oficialii companiei au mai spus ca, pentru clientii 3G, Connex pregateste noi pachete de servicii, in premiera pentru Romania.

Ei au adaugat ca gradul de utilizare al tehnologiei 3G in Romania a depasit asteptarile, dar nu au dorit sa ofere informatii cu privire la numarul de clienti ai serviciilor 3G.

pe larg in Ziarul Financiar