Documente:
Gheorghe Flutur:Marea Britanie a confirmat virusul H5N1
(15.10.2005) WMV

Ministrul agriculturii a fost informat telefonic, in jurul orei 10 (ora Romaniei) de specialistii din Marea Britanie, ca virusul trimis spre analiza de la Ceamurlia este H5N1.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, afirma ca nu se stie deocamdata intensitatea virusului si indeamna populatia sa nu intre in panica. In jurul orei 14.00 se asteapta si rezultatele oficiale, transmite Realitatea TV.

Toata noaptea, specialistii britanici au lucrat la mostrele primite din Romania si recoltate la Ceamurlia de jos.

Acestea au ajuns in Marea Britanie cu o intarziere de 24 de ore pentru ca nu fusesera indeplinite toate formalitatile de transport. Pentru transportarea materialului biologic s-au luat masuri de securitate speciale. Procedura de confirmare sau infirmare a virusului H5N1 este, insa, destul de complicata si necesita timp.

Si procedura de comunciare a rezultatelor este diferita de la caz la caz. In Turcia, tara care a primit confirmarea pentru virusul transmisibil la om, 5 dintre persoanele suspecte de greva aviara au fost trimise acasa dupa infirmarea diagnosticului. Au ramas sub supraveghere 4 pacienti.

Satele Maliuc si Vulturul, din Tulcea sunt in carantina

In satele tulcene Maliuc si Vulturul, unde a fost confirmata aseara prezenta gripei aviare, a inceput deja actiunea de sacrificare a pasarilor. Autoritatile locale spera ca decontaminarea zonei sa se incheie astazi . In teren au fost trimise si echipe de specialisti pentru a evalua pierderile localnicilor.

De asemenea, pe parcursul zilei, in localitatile aflate in carantina vor fi trimise, in regim de urgenta, alimente din rezervele statului.