Castigatorul CEC va avea cea mai cunoscuta banca romaneasca si va beneficia de cel mai mare numar de sucursale - peste 1400. Mai mult de jumatate dintre acestea se afla in localitati cu mai putin de 50.000 de locuitori, iar investitorul care va cumpara CEC trebuie sa pastreze cel putin 700 din ele.

Punctul slab al Casei de Economii si Consemnatiuni este sistemul informatic - acesta are nevoie acuta de inbunatatire, deoarece reteaua informatica a bancii include doar jumatate dintre sucursale.

Casa de Economii si Consemnatiuni a fost si ramane o banca extrem de populara pentru cetatenii de la orase, dar mai ales din mediul rural.

Intr-un studiu publicat in septembrie 2002 se arata ca CEC era cea mai cunoscuta institutie din sistemul bancar, cu o notorietate de 93%.

Ministerul Finantelor Publice ofera spre vanzare un pachet majoritar de actiuni de pana la 1.122.750 actiuni nominative reprezentand o participatie de pana la 75%, dar nu mai putin de 748.501 actiuni nominative reprezentand 50% plus o actiune din capitalul social total al CEC.

Pachetul majoritar va fi vandut unei institutii financiar-bancare de reputatie internationala sau unui consortiu din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara de reputatie internationala. Procedura de privatizare negociere cu selectie de oferte.

In primul semestru din 2005 CEC a pierdut din cota de piata si a coborat la 5%, al cincilea loc in sistemul national bancar, corespunzator unor active de 1,46 miliarde de euro. Atu-ul principal al CEC-ului este retea de sucursale - cea mai extinsa din Romania, cu 1.407 unitati in toate orasele importante din tara precum si in zonele rurale.

In contractul de privatizare este prevazuta obligatia cumparatorului de a pastra cel putin 700 din cele 900 de unitati aflate in localitati cu mai putin de 50.000 de locuitori. In privinta informatizarii institutiei, peste 700 de sucursale si agentii ar urma sa fie conectate on-line cu centrala bancii pana la sfarsitul acestui an, iar restul in sistem dial-up.

Procesul de informatizare a presupus in acest an investitii de 29 milioane de lei (8,5 milioane de euro). Modernizarea sistemului informatic va continua si in primul trimestru al anului 2006, cand vor fi conectate celelalte 700 de unitati, in sistem dial-up.

CEC a incheiat primele noua luni ale anului 2005 cu un profit net de trei milioane lei (870.000 euro), rezultat sustinut de cresterea soldului creditelor.

In competitia pentru cumpararea CEC se afla opt institutii financiare: Banca Monte dei Paschi di Siena; EFG Eurobank, Banca Nationala a Greciei, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Austria in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding A.G, Societe Generale, Dexia Bank si Erste Bank.