Specialistii in Internet care isi petrec tot timpul incercand sa descifreze urmatoarele miscari ale celui mai popular motor de cautare pe Internet, Google, au putut observa pe site-ul companiei pregatirile pentru un nou serviciu, Google Base, care va permite vizitatorilor sa posteze anunturi gratuite, care pot fi apoi cautate prin sistemul devenit atat de popular.

Imagini ale noii sectiuni au aparut pe mai multe site-uri de Internet ale fanilor Google, obligand practic compania sa recunoasca de aceasta data ca este vorba de un proiect veritabil, scrie presa americana.

O sectiune de anunturi gratis pe Google ar pune practic compania in rivalitate directa cu eBay, cel mai mare site de licitatii din lume, si cu alte servicii similare din Internet, practic cu firme care platesc din greu pentru a-si vedea reclamele aparand in motorul de cautare.

Bineinteles, Google a gandit acest serviciu pentru a atrage mai multi vizitatori in paginile sale, iar acestora le va servi pe langa rezultatele cautarii si reclame asortate, asa cum face in cazul serviciului de e-mail gratuit.

"Este un serviciu care se afla intr-o faza primara de dezvoltare si este un produs destinat celor care vor sa publice materiale sau informatii in paginile noastre", a declarat un oficial al companiei.

Printre paginile surprinse de fanii companiei se afla un serviciu de retete culinare si o serie de indicatii privind regulile de utilizare ale site-ului, care includ interdictii legate de tranzactionarea organelor umane sau a ramasitelor pamantesti ale oamenilor.

Acest lucru pare sa sugereze existenta unei sectiuni care va fi destinata anunturilor gratuite, iar analistii spun ca locurile de munca, masinile second-hand si imobiliarele nu vor lipsi din serviciul Google.

Acest lucru intra in concurenta directa cu serviciul de licitatii online al eBay, care nu este deloc gratuit si asigura companiei un venit sanatos.

De asemenea, serviciul pare similar celui oferit in SUA de Craiglist, ambele companii fiind printre sponsorii importanti ai Google. In plus, eBay a cumparat recent 25% din actiunile Craiglist.

"Este vorba de un proiect foarte mare si are de-a face de asemenea cu planul anuntat mai de mult de a crea un sistem de plata online, Google Wallet, care sa concureze cu PayPal al eBay", a declarat un analist al Endpoint Technologies Associates.

Alti analisti sunt de parere ca orice initiativa din partea Google este extrem de pozitiva pentru piata, pentru ca ii stimuleaza pe cei care ofera astfel de servicii sa isi imbunatateasca oferta, iar zilnic apar companii start-up care isi propun sa aduca servicii si mai bune dupa modelul acestora.

pe larg in Ziarul Financiar