Greva generala a profesorilor va continua, oficial si maine, desi unele cadre didactice au hotarat inca de luni sa reia activitatea in scoli si gradinite. Sistemul este bulversat. Pana acum profesorii din 25 judete au anuntat ca vor continua greva deoarece nu sunt multumiti de oferta guvernului.

Liderii de sindicat din invatamantul preuniversitar s-au intrunit luni la sediile filialelor judetene pentru a afla parerea profesorilor in privinta continuarii protestelor. Din datele de pana acum, profesorii din 25 judete au hotarat continuarea grevei, nemultumiti de acordul propus de Guvern, transmite Realitatea TV.

Astfel in Bistrita Nasaud, Cluj, Arad, Braila, Vrancea, Iasi, Arges, Galati, Hargita, Constanta, Vaslui, Timis, Gorj, Hunedoara, Dambovita, Olt, Botosani, Teleorman, Mures, Salaj, Bacau si Suceava profesorii nu vor intra nici marti la ore.

Majoritatea sunt nemultumiti ca reprezentantii lor la nivel national nu au obtinut cresteri salariale pentru angajatii din sistem, tichete de masa si nu au luptat pentru mentinerea titularizarii in invatamant.

Datele centralizate de filiale judetene vor fi prezentate marti la Bucuresti in cadrul unei intalniri a liderilor marilor confederatii sindicale.

Intre timp, premierul Tariceanu declara ca autoritatile nu au nici "un plan B", adica nu le vor face o alta oferta profesorilor iar noul ministru al educatiei considera prioritara intoarcerea dascalilor la catedra.

Principalele revendicari ale sindicalistilor din invatamint sint: buget pentru invatamant in 2006 minim 6% din PIB; o noua lege a salarizarii;salariul minim in educatie 250 EURO in 2006; subventie pentru carte 200 EURO/an; subventie tinuta vestimentara 250 EURO/an; subventie pentru Internet 10 EURO/luna; tichete de masa pentru toti salariatii - 22 tichete/luna; prima de vacanta cat un salariu

mediu brut pe invatamant; fond de premiere lunara - 10% din fondul de salarii;respectarea parteneriatului social.

Potrivit publicatiei Cotidianul, initiativa ministrului educatiei Mihail Hardau de a ii actiona in judecata pe profesori a apartinut secretarului de stat Paloma Petrescu.

Vineri, chiar in prima zi ca ministru al Educatiei, Mihail Hardau a dat in judecata sindicatele din invatamint. Numai ca, atit vineri, cit si sambata, guvernul se afla in negocieri cu profesorii, iar ministrul Hardau, aflat la masa tratativelor, nu a suflat o vorba.

„Este o lipsa totala de bun-simt si respect. S-au dus la tribunal sa declare greva ilegala, dar ei negociau la guvern cu niste oameni pe care ii considerau ilegalisti. Macar in pauza, la cafea, ne puteau spune ca ne-au dat in judecata", spune Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint citat de Cotidianul