Angajatii de la metrou au intrat din nou joi dimineata in greva pana la ora 16.00.

Sutele de mii de bucuresteni care folosesc acest mijloc de transport in comun vor fi nevoiti sa faca ce-au facut si ieri: sa se inghesuie in mijloacele de transport de suprafata.

Situatia ar putea reveni insa la normal joi, daca Justitia va declara protestul ilegal.

In emisiunea "Sinteza Zilei"de la Antena 3 de ieri seara, vicepremierul Gh. Pogea a invitat reprezentantii sindicatului angajatilor de la Metrou la negocieri, in vederea incheierii grevei incepute in 16 noiembrie.

Intalnirea este stabilita pentru astazi, dupa sedinta de guvern programata la ora 11.

La nici sase ore de la declansarea grevei, sindicalistii de la metrou primisera deja citatie, dati in judecata de ministerul transporturilor si administratia Metrorex. In plangerea privind ilegalitatea grevei, este invocat un articol din legea conflictelor de munca, ce prevede ca nu poate fi declansata greva pentru modificarea unui act normativ.

Pentru satisfacerea cererilor salariale ale grevistilor ar fi necesara modificarea bugetului Metrorex, care poate fi facuta numai dupa aprobarea in Parlament a proiectului de buget aprobat de executiv.

Nemultumirile grevistilor sunt legate de salarii dar si de conditiile de munca. In acest moment, salariul mediu brut la metrou este de 8 milionae si 600 de mii de lei iar angajatii vor o majorare a lefurilor cu 18 procente.

Administratia Metrorex sustine ca momentan nici nu se poate pune problema unei majorari salariale, cu atat mai mult cu cat abia exista bani pentru acoperirea salariilor pana la sfarsitul anului.