Investitorii straini au facut cumparaturi in Romania, in ultimii cinci ani, de peste 7 miliarde de euro scrie revista Business Magazin, pe baza analizelelor aparute in anuarul publicatiei Ziarul Financiar. In ultimii cinci ani, statul roman a incasat din principalele privatizari 1,32 miliarde de euro, nu cu mai mult decat intreprinzatorii.

Grosul tranzactiilor, in valoare de 4,83 miliarde de euro, au fost afacerile vandute de investitori institutionali privati altor companii private.

Afacerile dezvoltate de antreprenori locali sau companii construite cu bani din strainatate au inceput sa fie cumparate de multinationale sau de mari fonduri de investitii, care simt ca aici vor fi in urmatorii ani cresteri puternice in business.

Numai in acest an, afacerea Connex a fost preluata de Vodafone (Marea Britanie), Astral de UPC (SUA), Banca Ion Tiriac de HVB (Germania), Siveco de catre Intel (SUA) sau Omniasig de Wiener Staedtische (Austria).

Clasamentul celor mai importante tranzactii din ultimii cinci ani a fost intocmit de Ziarul Financiar pe baza raspunsurilor pe care 100 de manageri si oameni de afaceri le-au dat. Acestia au fost rugati sa indice cinci tranzactii cu mare impact in economie in perioada 2000-2005.

Nominalizarile au fost insumate (ordinea acestora nu a fost considerata un criteriu de departajare), rezultand urmatorul clasament. Sectoarele economice tratate au fost: banci si asigurari, piata de capital, industrie, industrie alimentara, constructii& imobiliare, servicii si turism, IT&C, media&advertising.

Dintr-un total de 25 tranzactii enumerate, s-au detasat ca numar de voturi, cele doua mari privatizari: Sidex si Petrom, fiecare cu peste 40 de voturi.

OMV/Petrom, Mittal/Sidex, Vodafone-Connex, privatizarea Electrica, Raiffeisen/Banca Agricola, Rompetrol/Petromidia , privatizarea Distrigaz Nord si Sud, Orange/Mobilrom, UPC/Astral si OTE/Romtelecom sunt principalele tranzactii care au intrat in top 10 realizat de Ziarul Financiar.

Cititi articolul integral in revista Business Magazin