Dupa succesul inregistrat cu listarea la bursa a companiei nationale de transport a electricitatii Transelectrica, statul intentioneaza sa scoata la vinzare, pe piata de capital, pachete minoritare de actiuni la majoritatea companiilor energetice la care este actionar.

Potrivit unui anunt facut ieri de ministrul Economiei, Codrut Seres, este vorba despre transportatorul national de gaz Transgaz, despre patru dintre cele opt societati de distributie Electrica, despre distribuitorii de gaze naturale Distrigaz Sud si Nord si despre producatorul de energie atomica Nuclearelectrica.

„In urma cu o luna, am mandatat Transgaz sa organizeze o licitatie pentru desemnarea societatii care va intermedia listarea la bursa a societatii Transgaz“, a spus Seres.

De asemenea, potrivit aceleiasi surse, tot atunci a mandatat si Electrica sa selecteze, prin licitatie, consultantul pentru vinzarea prin oferta publica secundara a unui pachet de minimum 5% din patru filiale Electrica deja privatizate, respectiv Moldova, Oltenia, Banat si Dobrogea.

In plus, potrivit lui Seres, Ministerul Economiei va selecta o societate specializata care sa intermedieze oferta publica secundara de vinzare a cel putin 5% din capitalul celor doua Distrigaz. Urmatoarea pe lista este Nuclearelectrica.

Seres a mai precizat ca institutia pe care o conduce va folosi bursa si pentru vinzarea unor pachete majoritare, acest lucru urmind sa aiba loc „in perioada urmatoare“.

Integral in Cotidianul