Manola Romalo: In cadrul Campionatului Mondial de Fotbal, „Campania impotriva prostitutiei fortate” este foarte mediatizata. Potrivit unor experti, circa 30.000 de femei au fost aduse in Germania, 80% din Europa de Est. Politia si justitia critica insa faptul ca nu au destule mijloace pentru anchete complexe. Cum explicati acest paradox?

Jurgen Roth: In Germania, exista o dubla problema de fond: pe de-o parte, politia nu are destui bani pentru a demara proceduri complicate si/sau de lunga durata, pe de alta, ramura criminalitatii organizate, care include traficul international de femei si de copii nu mai au „importanta”.

Manola Romalo: Din ce motiv?

Jurgen Roth: La ora actuala, numai datorita Campionatului Mondial de Fotbal atentia opiniei publice germane si internationale se focuzeaza, prin publicitate, asupra problemei prostitutiei sub constrangere, adica a traficului de femei din Europa de Est.

Manola Romalo: Dar din ce cauze nu s-a actionat mai energic in ultimii ani?

Jurgen Roth: Deoarece, de la deschiderea frontierelor cu Estul Europei, au existat mereu conexiuni intre anumiti politicieni germani, justititie si capii criminalitatii organizate.

Jurgen Roth: In noua dvs carte, descrieti cazurile unor politicieni germani in fruntea administratiilor comunale, care prin intermediul mafiilor autohtone, „recurg” la serviciile unor prostituate est-europene si la pedofilie.

In Rostock, traficanti de femei au relatii stranse cu administratia orasului

Jurgen Roth: Acest lucru n-a fost nicioadata mai clar ca in cazurile actuale. Functionari din cadrul politiei si din justitie mi-au pus o serie de documente la dispozitie.

In Rostock (port la Marea Baltica cu cca 220.000 de locuitori - n.a.), unul dintre cei mai mari traficanti de prostituate avea relatii foarte stranse cu fostul primar si cu alti politicieni din administratia locala, la fel cu un important rechin imobiliar.

Traficantul, cetatea german de origine lituanian, a recoltat de asemenea „bani de protectie” de la gastronomi si hotelieri din oras. Actualmente, este acuzat intr-un proces care se desfasoara la Rostock. Afacerile continua insa la fel ca inainte, pentru ca structurile criminale au ramas aceleasi.

In Hamburg, aveti asa-numitul asa-numitul „clan albanez”, care controleaza prostituatia in Sankt-Pauli (celebru cartier de bordeluri - n.a.). Gruparea criminala detine imobile, e activa in afaceri de droguri, comert ilegal de arme, spalare de bani etc.

Alt caz in oraselul Pforzheim (langa Stuttgart), unde seful organizatiei criminale Hell`s Angel, un asa-zis club de motociclisti, activeaza in „importul” de femei din Europa de Est, trafic de arme si de droguri. Are foarte bune relatii cu un procuror-sef din Pforzheim.

Rezultatul? Toate investigatiile penale au fost sistate, desi politia are declaratiile unor prostituate, care s-au prezentat ca martore.

Copiii, „marfa” de prostitutie in Germania, sunt recrutati in Cehia, Bulgaria si Romania

Manola Romalo: Potrivit informatiilor unor functionari de politie si justitie cu care ati vorbit, exista numeroase alte cazuri de implicari politico-mafiote

Jurgen Roth: Puteti lua toate orasele din Germania, de la Nord la Sud, in care prostitutia joaca un rol. In ceea ce priveste traficul de persoane exista doua ramuri de baza: prostitutia fortata de femei si prostitutia de copii.

Manola Romalo: Din ce tari isi procura traficantii „marfa umana” pentru prostitutia infantila?

Jurgen Roth: Copiii vanduti clientilor masculini din Germania, sunt adusi in principal din Cehia, din Bulgaria si din Romania. Deseori acesti copii apartin etniei rroma. Politia a investigat anumite cazuri. Dar in Saxonia anchetele au fost recent suspendate...

Manola Romalo De ce?

Jurgen Roth: In principal, pentru ca in aceasta afacere sunt implicati anumiti procurori, judecatori si functionari de politie. Din acest punct de vedere, este la fel ca in Romania sau in Bulgaria...

Manola Romalo: Implicati in ce fel?

Jurgen Roth: Au abuzat sexual de copii. Au platit pentru „servicii sexuale”, prin urmare sunt santajabili. Politia a anchetat despre aceste cazuri, acum sistate, altfel n-as fi avut cum sa le aflu.

Manola Romalo: Respectivii functionari sunt inca in functii?

Jurgen Roth: Toti sunt pe post! Fapte similare au avut loc si in alte orase din regiune.

Manola Romalo: Si care sunt metodele de „recrutare” ale copiilor?

Jurgen Roth: Relativ simple: este vorba de femei foarte sarace, care uneori se prostitueaza sau se drogheaza. Femeile si copiii lor sunt transferati in Cehia, la Cheb (la granita cu fosta RDG - n.a.) unde exista o retea de trafic. De acolo sunt aduse la Leipzig.

Politia ar trebui sa ancheteze mult mai energic cazurile copiilor care dispar

Manola Romalo: Ce se intampla pe urma cu copiii?

Jurgen Roth: In general, cand nu mai „e nevoie” de ei, dispar pur si simplu, fiindca nu sunt inregistrati nicaieri. Nu e o problema...

Manola Romalo. Vreti sa spuneti ca acesti copii sunt eliminati fizic, adica ucisi?

Jurgen Roth: Exact la acest lucru ma refer. Traficul de copii adusi in Germania pentru prostitutie (sau pornografie - n.a.) este doar una dintre ramurile foarte importante si profitabile ale criminalitatii internationale organizate. Politia ar trebui sa actioneze mult mai rapid si energic. Dar n-o face.

Pentru ca, pe de-o parte, problemele sunt martorii: prostituatele, ori nu declara, ori in ochii unor procurori nu sunt credibile. Pe urma persoanele implicate au influenta administrativa sau politica... In ultimii ani si investitiile economice din Vest catre Est s-au intensificat. Multi antreprenori germani apreciaza „facilitatile” din Romania, Bulgaria si din alte tari est-europene.

Manola Romalo: Anume?

Jurgen Roth: In aceste sisteme politico-economice, multe averi autohtone s-au cladit pe baza unor matrapazlacuri criminale, realizate de persoane care astazi detin pozitii sociale inalte. In Romania, de pilda, ele isi desfasoara activitatile in cluburi sportive, in telecomunicatii, in bransa imobiliara, in asigurari si bineinteles in productia de materii prime, gaz si petrol.

Cea mai mare parte dintre aceste averi nu au fost realizate prin mijloace legale.

Cine vrea sa faca rapid bani murdari, se duce in Romania

In majoritatea fostelor state comuniste, sistemul de drept nu este tocmai dezvoltat, in special normele juridice ale Uniunii Europene nu coincid cu cele practicate pe plan local. Cine vrea sa produca repede „bani murdari” se duce in in Estul Europei.

In Romania, chiar daca politia si justitia, dispun de o legislatie, care teoretic indeplineste standardele UE, practic nu inseamna ca exista si multi oameni doritori sa aplice aceste legi.

In Romania, din fericire aveti medii critice

Intr-un raport confidential din mai 2006, redactat de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF, Bruxelles) pentru Uniunea Europeane, expertii afirma la unison ca „in principiu, tarile candidate, Romania si Bulgaria, n-ar trebui sa adere la UE. Discutiile pro si contra s-au purtat la nivelul UE.

Cativa „factori de decizii” mi-au spus: „ Daca amanam cu un an, nu schimbam nimic, tot vor intra in Uniunea Europeana. Macar asa, cu aderarea prevazuta in ianuarie 2007, exista anumite posibilitati sau sperante, ca ceva se va schimba.” Cu alte cuvinte, se opereaza dupa „principiul sperantei”, mai ales ca deciziile politice reprezinta interese economice.

Dar, asa cum au dovedit celelalte tari Est-Europene, membre in UE din 2004, sa crezi ca in scurt timp vei putea insanatosi un sistem bolnav de coruptie si infiltrat de retele criminale, ramane o iluzie. In Romania din fericire aveti totusi medii critice.

J?rgen Roth (n. 1945) este unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti de investigatie din Germania. Expert in criminalitatea organizata Est-Vest, a publicat din 1971 documentare TV si eseuri brizante. Cele mai recente: „Oligarhul”, „Reteaua terorii” (ambele in 2001), „Gangsteri din Est” (2003) si „Ancheta interzisa” (2004). Publicat in mai a.c.

la editura Eichborn Verlag, „Clanul din Germania” („Der Deutschland-Clan”) se situeaza pe locul doi pe lista actuala de bestseller-uri. (Der Spiegel, 27/3.07.06.)