Subsemnata Corlatan Mirela, nascuta in anul 1977, redactor la ziarul „Cotidianul“, organ de presa ce functioneaza in cadrul Trustului Catavencu, declar urmatoarele:

In jurul datei de 6 iunie anul curent, in timp ce ma aflam in redactia sus-amintita, am fost abordata de sursa „Inginerul“, care mi-a relatat ca a intrat in posesia unor informatii despre obiectivul „Cuchi“, potrivit carora respectivul ar fi intretinut relatii de colaborare cu organele de Securitate ale statului.

Sursa nu a putut sa precizeze cind anume a inceput colaborarea obiectivului cu organele si nici motivele care au stat la baza acestei relatii.

La inceput am manifestat reticenta si nu am vrut sa dau crezare informatiilor. Precizez ca subsemnata nu am luat vreodata la cunostinta - nici inainte si nici cit timp am intretinut relatii profesionale cu obiectivul - despre astfel de amanunte din trecutul acestuia.

Dimpotriva, obiectivul s-a remarcat in toate imprejurarile ca avind sentimente negative fata de politica de partid si de stat din perioada comunista, precum si fata de acei indivizi care au facut parte din sau au colaborat cu organele de Securitate si care in prezent ocupa functii de raspundere in aparatul politico-administrativ al societatii.

In acest sens, as dori sa remarc activitatea sustinuta, ca jurnalist, a obiectivului, in special pe parcursul anului 2004, pentru a influenta schimbarea orinduirii PSD-iste, activitate care s-a incheiat cu rezultate pozitive, dupa cum se cunoaste.

De asemenea, in perioada in care a detinut functie de conducere in redactia „Cotidianul“, obiectivul si-a manifestat in toate imprejurarile opinii favorabile procesului de deconspirare a fostilor angajati si colaboratori ai Securitatii statului, considerind ca noul act legislativ adoptat in 2006 avea erori - in special sintagma de „politie politica“ - care ar fi permis in continuare unor indivizi sa nu fie deconspirati.

Mentionez ca in perioada imediat urmatoare am luat in lucru cazul „Cuchi“ in vederea verificarii informatiilor.

In procesul de documentare, informatiile prezentate de sursa s-au dovedit adevarate, in sensul ca, in perioada studentiei, obiectivul „Cuchi“ a fost abordat si convins de organele de Securitate sa redacteze note informative - cu numele de cod „Max“ - privind pe numitul Bodiu Andrei, cu care obiectivul era coleg de grupa si de camin.

Dupa o indelunga perioada de reflectie, am decis sa initiez redactarea unui material de presa pe acest subiect, incercind sa ma detasez de relatia de colegia-litate care a existat intre subsemnata si obiectiv in perioada in care acesta a fost redactor-sef la „Cotidianul“.

Am luat in considerare ca, procedind in acest mod, as putea fi acuzata - atit eu, cit si ziarul „Cotidianul“, ca informatiile respective sint folosite in scopul de a discredita voit pe obiectiv.

Deoarece nu am apucat sa-mi traiesc decit o parte din copilarie in perioada orinduirii socialiste, precizez ca nu stiu cum as fi reactionat eu insami fata de organele de Securitate daca as fi fost abordata asa cum a fost abordat obiectivul „Cuchi“.

Totusi, am considerat ca si acesta, daca ar fi fost pus ca jurnalist intr-o situatie asemanatoare cu cea in care ma aflam eu detinind informatiile respective, ar fi procedat intocmai. De asemenea, m-am simtit obligata sa procedez astfel, gindindu-ma la toti cei care au fost pusi in situatia obiectivului si care au refuzat, asumindu-si consecintele negative ale acestei atitudini.

Din documentele studiate nu reiese, de altfel, cu claritate ca obiectivul ar fi facut „politie politica“ si de aceea m-am intrebat pe tot parcursul investigatiei de ce obiectivul nu a facut de bunavoie publica relatia de colaborare cu organele de Securitate. Consider ca raspunsul poate fi citit in textul/subtextul articolului publicat astazi in ziarul „Cotidianul“.

In incheiere as dori sa adaug ca, in urma acestei experiente, consider ca ar fi de preferat ca toti cei care se afla in situatia obiectivului sa faca un pas in fata. Pina nu e prea tirziu.