Justitia belgiana a acordat, marti, castig de cauza publicatiilor belgiene francofone, in procesul intentat motorului de cautare Google, care a publicat articole si fotografii fara acordul acestora. Cu toate acestea, amenda impusa companiei de internet in luna septembrie 2006 a for redusa de la un milion de euro pe zi la 25.000 de euro, transmite AFP.

Decizia instantei, adoptata la inceputul lunii septembrie interzice motorului de cautare Google sa reproduca materiale din presa belgiana prin serviciul sau regional de stiri. Plangerea impotriva Google a fost formulata de Asociatia Editorilor de Presa din Belgia pe motiv ca gigantul american obtine venituri imense din publicitate.

Tot atunci instanta a stabilit ca Google trebuie sa plateasca o amenda de aproximativ un million de euro pe zi. Google nu a renuntat si a continuat lupta in instanta cu editorii belgieni.

In decizia luata marti de tribunalul din Bruxelles se arata ca, "prin reproducerea pe site-ul Google News a titlurilor de articole si a unor fragmente din acestea, Google reproduce si publica opere protejate de drepturi de autor". Tribunalul a mai stabilit ca Google nu se poate dispensa de acordul editorilor.

In schimb, amenda pentru intarzierea platii impusa in luna septembrie motorului de cautare a fost redusa la 25.000 de euro pe zi, transmite AFP. Potrivit calculelor avocatului Copiepresse, Google nu ar mai trebui sa plateasca 130 de milioane de euro, ci numai 3 milioane.

Avocatul a mai spus ca, in urma cu trei saptamani, aproximativ 960.000 de articole interzise figurau inca in memoria "cache" a Google News.

Tribunalul de la Bruxelles a mai stabilit ca "practica Google care consta in inregistrarea in memoria «cache» a materialelor protejate de drepturi de autor la care internautii au acces reprezinta un act de reproducere si difuzare" care trebuie platit.