Sunt bogati si puternici, au averi estimate la peste zece miliarde de dolari, iar presedintele Vladimir Putin incearca sa-i treaca sub controlul lui. Noii rusi, cum sunt numiti magnatii postsovietici, au ca trasatura comuna neclaritatea provenientei averilor.

Cresterea numarului miliardarilor din Federatia Rusa se datoreaza pe de o parte consumului tot mai mare de petrol, gaze naturale si metale iar pe de alta parte dezvoltarii lanturilor de magazine alimentare si electrocasnice sau agentii imobiliare.

De asemenea, unii oligarhi si-au dezvoltat afacerile sprijinind un partid sau pe reprezentantul acestuia pentru a ajunge la putere si au pierdut afacerea prin schimbarea regimului politic.

In acest caz se afla si lui Boris Berezovski, un apropiat al fostului presedinte rus Boris Eltin, care a controlat fabrici de stat si particulare de autoturisme, linii aeriene si mass-media si caruia se pare ca actualul presedinte rus Vladimir Putin i-a confiscat cel putin o treime din bunuri, adica vreo doua miliarde de dolari. Berezovski a cerut azil politic in Statele Unite si s-a stabilit la New York.

Sistemul a fost declansat in timpul mandatului presedintial a lui Boris Eltin, care a preferat sa transfere administrarea bogatiilor tarii unui restrans grup de magnati. Treptat magnatii creati de guvern s-au transformat in figuri independente, cu scopuri politice autonome ce nu intodeauna coincideau cu cele ale guvernului.

Eltin a tolerat excentricitatile politice ale noilor tinerilor miliardari, insa venirea lui Putin la putere a introdus noi reguli in sistem: presedintele rus a "promis" sa-i tolereze pe oligarhi cu conditia ca acestia sa nu se amestece in politica.

HotNews va prezinta cativa dintre tinerii magnati care au facut avere in Rusia.

Roman Abramovici

Roman Abramovich
Foto: forbes.com

Miliardarul rus Roman Abramovici, cel mai bogat om de afaceri din Rusia dar si din Marea Britanie, unde este proprietarul clubului de fotbal Chelsea, se afla pe pozitia 16 in topul anual realizat de Forbes si are o avere estimata la 18.7 miliarde de dolari.

Abramovici, guvernator al regiunii Ciukotka, este primul in oligarhia Rusiei, datorita legaturilor sale cu familia lui Boris Eltin, care a avut contact cu multe grupuri mafiote. A fost apropiat al lui Boris Berezovski, cu care a cucerit treptat pana in 1996 sectorul petrolier, infiintand Compania de Petrol Siberiana Sibneft.

In martie 2000, dupa venirea lui Putin la putere, Abramovici a creat impreuna cu Oleg Dieripaska holdingul RusAl, controland productia ruseasca de aluminiu (70% din actiuni).

Numarul unu mondial in domeniul gazelor naturale, concernul rus Gazprom, a preluat in luna octombrie 2005 controlul grupului petrolier Sibneft, preluand de la miliardarul Roman Abramovici peste 72 la suta din actiuni.

Lumea lui Abramovici, cu yachturi luxoase, elicoptere si fotbalisti de milioane de lire sterline intra in contrast puternic cu cea a "colegului" de top al oligarhilor post-comunisti Mihail Hodorkovsky, fostul presedinte al companiei Yukos, condamnat insa la opt ani de inchisoare pentru evaziune fiscala.

La fel ca si Hodorkovsky, Abramovici se afla printre primii din generatia post comunista care au transformat un mediu de afaceri opac, incalcit, intr-un cadru profitabil pentru comunitatea internationala de afaceri.

In prezent, analistii rusi sunt de parere ca Abramovici, in varsta de 40 de ani, are suficienti bani pentru a intretine 15 generatii care ii poarta numele

Suleiman Kerimov

Suleiman Kerimov
Foto: forbes.com

Deputatul Suleiman Kerimov, in varsta de 41 de ani, este plasat de revista Forbes pe locul 35 in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 14.4miliarde de dolari.

Nascut in regiunea Daghestan in apropiere de Cecenia si Marea Caspica, Kerimov a facut avere din investitii, dupa ce a lucrat o vreme ca economist la fabrica Eltav din Daghestan, dar si in cadrul altor companii de electronice.

La inceputul anilor ’90, Suleiman Kerimov s-a mutat la Moscova si a intrat in lumea afacerilor dupa ce a achizitionat la preturi derizorii mai multe companii si le-a vandut mult mai scump.

Printre acestea se numara: una dintre cele mai mari companii de transport aerian din Rusia, Vnukovo Airlines, Aeroportul Murmansk, Avtobank, fabrica de metale Nostam, compania de asigurari Ingosstrakh, dar si un pachet de actiuni la Transneft.

Din 2004, Kerimov a inceput sa cumpere actiuni la Gazprom, dar si la Banca Sberbank, una dintre cele mai mari din Rusia, care de altfel reprezinta si sursa bunastarii sale. De asemenea, controleazã minele de argint ale firmei Polymetal, iar prietenia sa cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, este deja notorie

Suleiman Kerimov este casatorit si are trei copii, dar apare constant in ziarele de scandal din Rusia, pentru ca are legaturi cu cele mai faimoase tinere rusoaice. Acesta le-ar fi platit atat pe cantareata sud-americana Shakira, dar si pe Christina Aguilera cu cate un milion de dolari pentru a canta la aniversarea sa de anul trecut.

In toamna anului 2006, miliardarul a dat palpitatii rusilor dupa ce a fost un pas de moarte in urma unui grav accident de circulatie. Kerimov a stat in coma profunda timp de mai multe zile si a suferit arsuri pe 70% din suprafata corpului. In masina Ferrari Enzo pe care o conducea se afla si vedeta tv Tinatine Kandelaki (31 de ani), care a scapat cu rani usoare.

Vladimir Lisin

Vladimir Lisin
Foto: payer.de

Proprietarul combinatului metalurgic NLMK, cotat de putin timp la Bursa din Londra, Vladimir Lisin are o avere estimata la 14.3 miliarde de dolari si se claseaza pe locul 36 in top. Pe timpul regimului sovietic, Lisin a urcat de la simplu turnator la combinatul metalurgic Karaganda, din Kazahstan, la director general adjunct.

La NLMK, Lisin a venit in 1996, devenind membru al consiliului director al intreprinderii. Doi ani mai tarziu, el controla 11 la suta din actiunile combinatului.

"Are o companie extraordinara cu o rentabilitate demna de invidiat", spun analistii.

Vladimir Lisin, are ca hobby tirul. Se spune ca obisnuieste sa traga in tot ce misca.

Mikhal Prokborov

Mikhal Prokborov
Foto: kapital.com.mk

Mikhail Prokhorov, in varsta de 41 de ani are o avere estimata la 13.5 miliarde de dolari si un rezonabil loc 38 in clasamentul celor mai bogati oameni din lume.

Nascut in Rusia, Prokhorov a obtinut castiguri fantastice din industria miniera, insa activitatea sa cuprinde si alte ramuri precum agricultura sau media. Este necasatorit, nu are copii si, impreuna cu Vladimir Potanin, este proprietar al trustului Norilsk Nickel.

Viata lui personala se regaseste adesea pe prima pagina a tabloidelor, ca urmare a petrecerilor - uneori controversate - pe care le da pe Riviera Franceza.

Detine o casa la Londra si este foarte bun prieten cu Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea. Ambii oameni de afaceri detin vaste proprietati in Siberia, unde si-au si cladit averile dupa destramarea URSS.

Recent, numele magnatului rus s-a aflat in epicentrul unui scandal mediatic, dupa valul de arestari dintr-o statiune montana din Franta, intr-o actiune de eradicare a unei retele internationale de prostitutie.

Vladimir Potanin

Vladimir Potanin
Foto: corp-gov-russia.com

La doar 46 de ani, Vladimir Potanin e plasat pe locul 38 in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere de 13.5 miliarde de dolari. Ascensiunea sa in clubul miliardarilor este destul de controversata.

Urmand modelul tatalui sau, Vladimir a lucrat, dupa absolvirea Institutului Moscovit pentru Relatii Internationale (1983), in cadrul Departamentului Sovietic de Comert Extern. Dupa caderea comunismului, in 1991, a creat Interros, firma prin care exporta metale neferoase.

A inceput cu o investitie de 10.000 de dolari, pentru ca ulterior, compania sa aiba o valoare de piata de aproape 10 miliarde de dolari. Revista Forbes il declara, in urma cu opt ani, cel mai bogat rus, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari, nominalizandu-l si intr-un top 10 al celor mai destepti oameni de afaceri din lume.

Apropiat al presedintelui Boris Eltin, si-a folosit influenta pentru a-l determina pe acesta sa aprobe privatizari in masa ale intreprinderilor de stat in favoarea noilor afaceristi rusi. Asa a ajuns, personal, in posesia gigantului metalurgic Norilsk Nickel si a companiei petroliere Sidanco.

Pornind de la aceste afaceri, Potanin a creat cel mai mare imperiu al afacerilor din Rusia, extinzandu-si operatiunile in domenii precum telecomunicatiile, agricultura sau industria media.

Mikhail Friedman, 42 ani, are o avere evaluata la 12.6 miliarde dolari. Fondator al grupului Alfa, una dintre cele mai mari banci rusesti, poseda cea mai importanta retea de telefonie mobila din Rusia., Este casatorit si are doi copii.

Vaguit Alekperov, 56 ani. Avere estimata la 12.4 miliarde de dolari. Fost ministru adjunct al Energiei in URSS, Alekperov este in prezent presedinte si actionar majoritar al celei mai mari companii petroliere ruse, Lukoil. In topul Forbes se afla pe pozitia 48.

Victor Vekselberg 49 de ani. Cu o avere evaluata la 10.4 miliarde de dolari (7,9 miliarde de euro) Vekselberg este fondatorul Soal, companie de aluminiu din zona Ural. Este presedintele gigantului petrolier TNK.

Alexei Mordakov, 41 de ani, are o avere estimata la 11,2 miliarde dolari si se pozitioneaza pe locul 54 in topul celor mai bogati afaceristi. Controleaza marele holding Severstal-grup care include cele mai multe uzine siderurgice, mine, cateva uzine de automobile si mai multe porturi rusesti. In 2005, Severstal a fuzionat cu Arcelor.

Surse: Forbes, The Economist, Kommersant, BBC News, Wikipedia