UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, invita cetatenii sa participe la elaborarea strategiei nationale de populatie si dezvoltare. UNFPA a demarat in iulie 2007 un proces de consultare publica privind masurile pe care Romania trebuie sa le ia pentru a face fata crizei demografice cu care se confrunta. Cei care doresc isi pot exprima opinia pe site-ul www.unpfa.ro, pana pe 25 iulie.

„Populatia tarii continua sa imbatraneasca si sa scada constant. Daca in prezent, din cele 21,6 milioane de locuitori, 10,5 milioane sunt adulti, 5 milioane - tineri si copii si 6 milioane sunt varstnici, peste 50 de ani mai mult de jumatate din populatie va fi la pensie, vor fi putini adulti si copii, iar o persoana activa va trebui sa sustina noua persoane dependente.

Este nevoie de masuri si reforme in sistemul medical, sistemul de educatie si cel de asigurari sociale pentru a putea face fata schimbarilor demografice si pentru a evita un colaps socio-economic.

Aceste reforme vor fi cuprinse intr-o strategie nationala care sa integreze toate sectoarele afectate si care sa directioneze masurile viitoare intr-un mod coerent”, se arata in comunicatul transmis de UNPFA.

Procesul de consultare aduce in atentia publicului propunerile de masuri elaborate de Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare, cu sprijinul UNFPA, cuprinse in Cartea Verde a Populatiei in Romania. Ele ar putea sta la baza viitoarei strategii nationale privind populatia si dezvoltarea odata ce ar integra opiniile si sugestiile specialistilor si ale publicului larg.

Consultarea se desfasoara pe mai multe planuri: interviuri cu autoritati si lideri de opinie, focus-grupuri cu tineri si o dezbatere on-line pe site-ul Fondului ONU pentru Populatie, la www.unfpa.ro/presa/consultare. Persoanele interesate sunt invitate sa viziteze site-ul pentru a consulta propunerile din Cartea Verde a Populatiei si a-si spune parerea despre acestea pana pe 25 iulie 2007.

UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie este o agentie internationala de dezvoltare care promoveaza dreptul fiecarui om - femeie, barbat, copil - la o viata sanatoasa si cu sanse egale in societate.