BERBEC

NUMERE NOROCOASE

1, 45, 34, 21, 19, 7, 39

Piatra norocoasa

JASP - Aduce noroc si protejeaza. Stimuleaza digestia si sistemul imunitar.

Semn de foc, cardinal, masculin, pozitiv, guvernat de Marte.

Perioada: 21 martie-20 aprilie

Berbecul este primul semn al zodiacului si se intinde de la gradul 0 la gradul 30. Este asociat cu conceptul de inceput si din acest motiv cu imagini cum ar fi grauntele care incolteste din pamant, prima scanteie care produce flacara, zorii etc. Este de asemenea asociat cu ideea de miscare ori a trecerii bruste de la o stare de liniste la una de activitate cum este trezirea naturii primavara.

Animalul berbec exprima bine calitatile semnului: ataca pe neasteptate, cu capul in jos, fara sa evalueze posibilitatile reale de victorie asupra adversarului si este un hipermascul, capabil de repetate si rapide prestatii. Caracteristica tipica Berbecului este primariatul sau inclinatia temperamentala spre reactiile cu scurtcircuit, spre actiunile bruste, tasnirile necontrolate.

Raportul cu rationalitatea, inteleasa ca factor de mediere intre instinct si ratiune, este aproape absent. Datoram acestor caracteristici 'puritatea' Berbecului in sensul lipsei de calcul, dar si al absentei unei oportunitati diplomatice prin care ar putea evita multe gafe.

Reprezentantul primului semn zodiacal traieste dimensiunea prezentului, avand cu trecutul si viitorul numai raporturi indirecte sau, oricum, de importanta secundara.

Trecutul il plictiseste si ii aduce aminte de 'tenebre', viitorul reprezinta un angajament cu o scadenta prea indepartata, care pretinde o planificare, un proiect, o strategie: toate elemente de elaborare care lipsesc unei minti ca a sa, dupa cum am spus deja, un personaj principal care traieste mai ales din reactii. Aceasta nu inseamna ca ar fi un salbatic, ci stabileste doar tendinta de baza.

Educatia, mediul social, imbogatirea spirituala vor face astfel incat un Berbec sa fie cu atat mai putin Berbec cu cat a reusit sa se inalte, depasindu-si propriile defecte si limite.

Liniaritatea si simplitatea conditioneaza intotdeauna micile si marile alegeri ale Berbecului care tinde sa fie nemultumit ori de cate ori se afla in fata problemelor care cer rationamente indelungi si intortocheate ori interventii necinstite necesare rezolvarilor.

Din aceasta cauza cei guvernati de Marte neaga bataile de cap, jocuri cum ar fi sahul si autori literari cum este Kafka. Energia, provenita de la dominatia lui Marte asupra semnului, il face dinamic, entuziast si mobilizator.

E greu sa te plictisesti cu el, pentru ca se comporta intotdeauna ca un disc pus sa se roteasca la viteza maxima. Nu cunoaste zabava si, ca Gemenii, ar vrea sa fie vesnic in miscare.

Din toate tipurile astrologice, el este, alaturi de Leu, printre cei mai putini handicapati din punct de vedere psihologic, neavand complexe 'functionale'.

Cu toate acestea, deseori cade in profunde crize depresive care-l arunca in stari de profunda descurajare pe care in general reuseste sa le depaseasca cu bine, in parte din cauza tendintei de a ataca cu capul in jos, fara sa se preocupe daca in fata lui se afla o perna sau un zid.

De cele mai multe ori este un zid si frustrarea neprevazuta pe care o traieste ii provoaca crizele de descurajare amintite.

Gimnastica mentala, pe care acest tip ar trebui sa o adopte ca pe un program permanent de viata pentru a se simti mai bine, este aceea de a exersa fara incetare sa gandeasca inainte de a actiona. Ar trebui sa invete sa numere pana la zece, de fiecare data, inainte de a se lansa sa raspunda ori sa se miste.

Orice semn zodiacal contine un principiu general ca si opusul sau, de aceea ni se poate intampla, daca horoscopul in ansamblu justifica acest lucru, sa intalnim Berbeci devitalizati, lipsiti de initiativa, tematori, frustrati, slabi.

Berbecul este inclinat sa simplifice iubirea, fiind lipsit de romantism. In general, prefera restaurantul vesel unei sali de lux; imbracamintea sportiva, smokingului si hainelor 'lungi'. Sexual tinde mai mult spre cantitate, decat spre calitate si din acest punct de vedere comportamentul sau aminteste de cel al iepurilor si, bineinteles, al berbecului.

Profesiunile cele mai potrivite pentru el sunt: cariera militara, activitatea sportiva, activitatea antreprenoriala, activitatile care tin de mecanica si de tehnica in general, chirurgia. La nivelurile legate de practica gasim: macelari, mesteri fierari, fabricanti de caroserii, mecanici, soferi, militari.

Apartenentii primei douasprezecimi zodiacale sunt inclinati sa aiba un rol de conducator in munca. Nu suporta sa li se porunceasca si fac totul pentru a-si impune propria vointa. Sunt legati de asemenea de risc, inovatie, prima miscare, ceea ce face din ei niste pionieri.Nu li se potrivesc profesiunile de rutina, metodice, fara riscuri.

In ceea ce priveste sanatatea semnului, inainte de orice trebuie sa luam in consideratie faptul ca Berbecul este un individ cu un metabolism accelerat, care tinde sa arda, chiar in clipa in care le-a asimilat, toate energiile disponibile. Cea mai mare parte a bolilor sale sunt cauzate de 'excese' si au caracter acut.

Dat fiind ritmul accelerat al existentei sale, practic nu are timp sa se imbolnaveasca si isi rezolva periodic, prin febre intense si scurte, problemele sale de echilibru (prin febra elimina toxinele acumulate mai ales printr-o proasta alimentatie. Febra este un fel de supapa de siguranta si in consecinta trebuie sa fie considerata terapeutica.

Este deosebit de vulnerabil la infectii si la ranirile si arsurile de tot felul. Capul si organele adiacente reprezinta punctele sale slabe. Sunt aproape intotdeauna prezente probleme de vedere, in asemenea masura incat este necesara folosirea ochelarilor.

Din punct de vedere existential, Berbecul are in general un destin agitat. Viata sa este intotdeauna o lupta cotidiana care se prelungeste in timp.

Nu este vorba intotdeauna de lupte importante, ba chiar de cele mai multe ori acestea se refera la aspecte secundare ale vietii de fiecare zi, dar astfel incat sa-i dea o stare de agitatie - miscare perena acestui tip care gaseste modalitatea de a fermenta chiar si cand sta pe fotoliu in fata televizorului.

Barbatul nascut in acest semn intruneste mai bine atributele astrologice care caracterizeaza aceasta zodie in comparatie cu femeia Berbec. Rolul de combatant, sportiv, mecanic, explorator, chirurg este mai potrivit arhetipului masculin, decat celui feminin. Siguranta sa poate deveni adesea aroganta si prepotenta.

In iubire, isi asuma adesea rolul de vanator si se complace sa fie un colectionar. Sexul si sentimentul oricum nu se gasesc aproape niciodata pe piscurile sale libidice, unde gasim de obicei munca si, in ceea ce priveste distractia, sportul. Motoarele, motocicletele si masinile rapide sunt aproape intotdeauna pasiunile sale.

Femeia Berbec tinde spre emancipare cu orice pret: mai intai fata de parinti si apoi fata de propriul partener. In compania altora este vesela, exuberanta, simpatica, plina de viata si de entuziasm molipsitor. Sexual tinde spre simplificarile maxime si sa refuze orice forma de elaborare sugerata de erotism.

Doreste libertatea cu orice pret si astfel poate decide, cu relativa usurinta, prin decizie unilaterala, viata si partenerul sentimental. Foarte greu insala, deoarece uraste situatiile secrete si complicate: daca isi da seama ca iubeste alt barbat, face totul pentru a pune capat relatiei cu cel precedent pentru a aduce la lumina noua sa situatie.

Nu este o buna femeie de casa (interesele ei ies dintre peretii domestici), contraindicata pentru bucatarie si pentru administrarea finantelor familiale.

Nu accepta rolul de subordonare, dar daca trebuie sa imparta drumul vietii sale cu un barbat important si demn de stima (conform aprecierilor ei), atunci poate sa dea dovada de devotament si entuziasm in asa masura incat sa-si anuleze aproape complet orgoliul si sa se indragosteasca orbeste de celalalt cu toate avantajele pe care le comporta acest fapt pentru personalitatea ei.

Este bine pentru copilul Berbec sa fie de mic orientat spre sport. Daca este baiat, va prefera jucariile de tip 'mecanic' si fa 'singur'. Nu este un copil dificil, dar are nevoie de spatiu mult si de miscare. Nu are probleme relationale si in general se apropie usor de ceilalti copii de varsta lui. Nu este indicat sa fie constrans sa petreaca multe ore in casa.

De asemenea, nu este folositoare metoda de a-l conduce in interesele sale, ci este de preferat sa-i acordam libertate maxima in acest domeniu. Dar, daca va merge cu bicicleta, nu vom exagera punandu-l sa foloseasca o casca de protectie.