RAC

NUMERE NOROCOASE

4, 18, 23, 29, 32, 38, 43.

Piatra norocoasa

AVENTURIN - Aduce noroc si protejeaza de energii malefice. Ajuta la dezvoltarea inteligentei.

Semn de apa, cardinal, feminin, negativ, guvernat de Luna

Perioada: 22 iunie - 22 iulie

Racul este cel de-al patrulea semn al zodiacului si se extinde de la gradul 90 la 120. Este guvernat de Luna, care la fel ca Soarele este stapana unui singur semn. Racul tipic reflecta din plin atributele satelitului Terrei: volubil, schimbator, pasiv, nocturn, feminin, receptiv, influentabil etc.

Elementul sau este apa, ca si la Scorpion si Pesti, dar spre deosebire de apa statatoare a mlastinilor si respectiv cea a nesfarsita a maselor oceanice, Racul este analog cu izvorul, cu apa care da viata si in consecinta cu fecunditatea si gestatia.

Fata de ciclul anotimpurilor emisferei nordice, semnul se situeaza in partea cea mai fecunda pentru natura, cand semintele germineaza si se maturizeaza. De aici legatura cu maternitatea, care constituie fundamentul arhetipal si polivalenta semnului.

Racul reprezinta principiul feminin, yin, care este caracterizat de urmatoarele atribute: receptivitate, pasivitate, influentabilitate, emotivitate, irationalitate, impulsivitate, inconstanta etc.

Nativul din acest semn, individualizat prin receptivitate, este inclinat sa transforme in ceva personal frustrarile, angoasele si nevrozele epocii sale. Aceasta tendinta este contracarata de potentialul de a dobandi echilibrul intre aspiratii si realizarea practica a acestora. Racul este un miel printre lupi, in aceasta epoca unde lipseste in parte mentalitatea sa.

Firea sa romantica si sentimentala nu se potriveste cu structura hiperrationala si hiperfunctionala a unei societati orientate spre bunastare. Daca insa a??tipurilea?? zodiacale nu ar supravietui epocilor care le sunt potrivnice, Racul ar fi disparut din secolul al XIX-lea.

Retoric si reactionar, Racul este un conservator in sensul ca iubeste trecutul, pentru ca este legat indisolubil de acesta. Fiind un lenes cu metabolism lent, este opus vietii dinamice, in continua schimbare. Aspiratiile sale sunt relativ usor de realizat in plan existential si se refera la familie, casa, copii, familie, iubire, liniste, sanatate, satisfactie sexuala.

Daca reuseste sa realizeze un nucleu familial propriu care sa-l separe de traumatisme si schimbari neprevazute, ajunge deja la echilibrul dorit, la fericire. Chiar daca a??paradisula?? sau pare limitat, pentru nativul din Rac o seara calma impreuna cu familia, in fata unei mese abundente, concureaza cu fericirea produsa de calatoria aventuroasa a unui Sagetator in Japonia.

Aspiratiile Racului sunt simple, posibile, la indemana oricui. Deoarece traieste din amintiri, se proiecteaza efectiv in trecut, nu-i sunt necesare beneficiile epocii prezente.

Este un semn cardinal, prin care se incepe un anotimp. Solstitiul de vara marcheaza micsorarea progresiva a zilei in favoarea noptii. Din punct de vedere psihologic, acest fenomen natural indica prevalarea inconstientului asupra constientului. In mod natural, Racul este orientat spre lumea interioara si este in oarecare masura absent la cea exterioara.

Personalitatea sa tinde sa fie mai mult instinctiva decat rationala.

Elementul apa, care sugereaza fertilitate si fecunditate, plasticitate si pasivitate, induce aceste calitati Racului, atat la nivel fiziologic, cat si spiritual. Lumea sa este una a senzatiilor, a viselor si fanteziei, a noptii si a intuitiei, astfel incat exprimarea sa artistica se subintelege.

La nivel rational, randamentul sau este relativ mic, Racul fiind perceput ca incapabil sa urmareasca rigoarea procesului logic. Forta sa se regaseste in memorie, raportandu-se la experienta anterioara a altora, iar intuitia il ajuta la nivel rational. In general, se lasa purtat de evenimente si nu este dispus sa genereze el unele noi.

Pasivitatea sa presupune si influentabilitate, asa ca nu mai provoaca uimire dependenta sa fata de semeni.

Racul pare slab si influentabil, dar numai fata de persoanele pe care le iubeste sau le stimeaza. Contactul cu strainii, cu cei care ii sunt adversari, provoaca imediat o retragere, o inchidere in carapacea sa protectoare.

Racul nu este ambitios si spre deosebire de Capricorn, nu paseste ca la defilare, cu solemnitate, ci se deplaseaza usor incovoiat (cu trecerea anilor apare o cocoasa mica, specifica).

Mama, deoarece reprezinta protectia, caldura, ghidul, hrana, este imaginea care domina psihicul Racului. Chiar si adult, el va tinde sa caute intr-un mediu de munca prietenos, intr-o familie armonioasa, marea mama, arhetipul divin.

In iubire, barbatii Rac sunt in general putin fideli din cauza infantilismului, a influentabilitatii si a nevoii de afectiune. Gelozia mocnita, de care nu sunt in general constienti, devine traumatic clara atunci cand realizeaza ca a??obiectula?? proiectiilor lor amoroase intereseaza si alte persoane.

Iubirea este importanta pentru acest nativ, care aspira inainte de orice, sa realizeze raporturi afective cu partenerul, cu parintii, cu familia. Se poate spune ca iubirea este atat de importanta pentru Rac, incat nu poate renunta niciodata la ea. Va cauta intreaga viata sa regaseasca pierduta si iubita relatie mama-copil.

Iubirea reprezinta pentru Rac un complex de sentimente care poate fi instrumentul necesar gasirii armoniei si pacii.

Profesiile cele mai potrivite sunt cele care implica un mediu placut, deoarece Racul vede munca in primul rand ca pe o proiectie a mediului sau familiar. Se va adapta greu la un mediu ostil si va ramane legat de locul care ii asigura caldura umana si bunavointa. Ca subaltern si ca sef, comportamentul sau presupune afectiune si asumare de responsabilitati.

Sanatatea Racului nu este puternica, iar capacitatea de refacere dupa boli lasa de dorit. Stomacul si sanii sunt organele cele mai sensibile. Adeseori este ipohondru, gata sa sesizeze simptome patologice sugerate de anturaj.

Barbatul Rac este vulnerabil din punct de vedere psihic, deoarece isi exprima cu greutate sentimentele. Spiritul sau visator si copilaresc se adapteaza greu la eficienta si pragmatismul acestei ere. Atunci cand pune bazele unei familii proprii, dobandeste un echilibru interior, care-i permite sa traiasca o existenta agreabila, lipsita de conflictul clasic dintre inconstient si rational.

Femeia Rac nu este o feminista, ci o aparitie feminina, materna, calda, senzuala, romantica, sensibila, visatoare, melancolica, receptiva, casnica si comoda. Viseaza inca din copilarie la iubire, casatorie si copii. Cu greu poate fi egalata o mama Rac, afectuoasa si grijulie.

Oricat de putin armonioasa ar fi a??combinatiaa?? astrala a unei mame Rac, intotdeauna vibreaza acolo o inima naiva si romantica.

Copilul Rac este dificil, daca nu chiar cel mai greu de educat. Hiperemotiv si sensibil, influentabil si capricios, foarte puternic legat de mama si de copilarie, este caracterizat de o exceptionala permeabilitate psihica, care il expune la riscurile unei receptivitati nediferentiate.

Este necesar ca parintii copiilor Rac sa aiba o grija maxima prin cuvinte si comportament pentru a nu rani sensibila progenitura. Copilul Rac are nevoie de afectiunea parintilor, de aceea nu trebuie sub nici o forma sa fie inmatriculat in institutii gen internat.

El trebuie sa stabileasca un raport protector cu adultii, care sa-l ajute sa depaseasca perioada cea mai critica, ce se extinde de regula dincolo de 20-25 de ani.