CAPRICORN

NUMERE NOROCOASE

9, 10, 11, 19, 20, 29, 38

Piatra norocoasa

OCHI DE PISICA - Va protejeaza si va aduce noroc financiar si sentimental.

Semn de pamant, cardinal, negativ, feminin, guvernat de Saturn.

Perioada: 21 decembrie - 19 ianuarie

Capricornul este cel de-al zecelea semn al zodiacului si se extinde de la gradul 270, la gradul 300. Este opus semnului delicatului Rac, asa ca guvernatoarea acestuia, Luna, se va afla aici in exil. Guvernatorul zodiei, Saturn, este secundat de Marte, aflat in exaltare. Aceasta combinatie da nastere unui ansamblu 'scortos', dur, impenetrabil, constructiv, dinamic si concret.

Simbolul iconografic, capra, este surprinsa in momentul in care loveste pamantul cu copita. De aici se deduc si alte caracteristici proprii acestor nativi: ambitia, seriozitatea, duritatea, rigoarea, concentrarea, profunzimea, dominarea sentimentelor, stabilitatea, rationalitatea si raceala.

Ambitia este fara indoiala axa principala in jurul careia se roteste psihologia nativului. Trei semne zodiacale sunt caracterizate in mod deosebit de ambitie, dar fiecare implica o 'coloratura' speciala. Leul este ambitios mai ales in obtinerea aprecierii celor din jur, dar devine sef pentru ca este decis sa fie sef.

Sagetatorul isi poate exploata energia pentru a ajunge in pozitia din care ii poate ajuta pe cei slabi, pentru a putea lupta pentru libertate ori emancipare, dar poate fi si doar un simplu arivist, ingamfat si demagog.

Capricornul este motivat de dorinta de a obtine prestigiul social. Este o fiinta lenta, care 'tese' cu rabdare un plan pe termen lung, care stie sa astepte si sa-si construiasca baza propriului viitor piatra cu piatra. Daca Sagetatorul se a??catapulteazaa?? spre inaltimi calare pe o sageata, Capricornul se catara pe perete cu mainile si picioare, transpirand si patimind.

Statura medie spre mica a acestui nativ poate dezvolta un complex de inferioritate care motiveaza setea de afirmare, de elevare. O mica parte dintre Capricorni renunta la tot si se sacrifica pentru altii, traind dupa cel mai riguros exemplu crestin ori dupa preceptele filozofiei stoice.

Acestia aspira de fapt la recunoasterea generala a calitatilor lor si este posibil sa nu se comporte astfel decat in prezenta unor 'spectatori'.

Capricornul este insa ascet prin natura sa si nu sufera renuntand la placerile sexuale ori de alta natura. Combinatia Saturn-Marte este cea care ii permite eliberarea spiritului de materie, acumuland energie pentru obiective mai durabile.

Ambitia este cea mai semnificativa calitate a Capricornului si se poate exprima in o multitudine de forme diferite. Complexul de inferioritate ii poate induce idei de tip paranoic. Capricornul isi optimizeaza laturile slabe si devine usor un animator spiritual de grupuri, nerenuntand la comportamentul rece, critic si sarcastic.

Exista insa si Capricorni detasati de anturaj, dedicati telurilor lor, harnici si muncitori. Lipsesc manifestarile emotionale si detine un autocontrol total. Nu arareori in aceste cazuri apar gesturi de cruzime. Calitatile sale generale sunt: tenacitate, harnicie, seriozitate, autocriticism, lipsa de expansivitate.

In iubire, Capricornul investeste o foarte mica parte din interesele sale. Nu este un pasional, ci mai degraba un evaluator al posibilelor avantaje oferite. Priveste in jurul sau cu neincredere si chiar daca obiectivul propus il solicita la maximum, nu se tulbura niciodata, ceea ce poate fi interpretat de partener ca lipsa de interes si astfel este exclus din competitie.

Nu este deloc tandru si ii lipseste elanul. Rareori se casatoreste sub impulsul unei decizii neasteptate. Este un partener fidel, adept al conceptelor traditionale. Nu are o senzualitate puternica si nu-i place sa vorbeasca despre aspectele intime ale vietii sale.

In munca, investeste maximul energiilor sale in primul rand pentru ca motivatia sa cea mai puternica este cea a recunoasterii propriilor merite si obtinerea unui mare prestigiu. Asadar munca este canalul cel mai bun de orientare a calitatilor Capricornului si prin aceasta se realizeaza deplin.

Sensibil in egala masura la reprosuri si la elogii, va incerca sa obtina stima colegilor si sefilor, chiar daca nu va accede la posturi de conducere.

Domeniile in care reuseste cel mai bine sunt cele ale politicii, dar si in functii de presedinte, director sau fondator de firme. Meseriile preferate sunt: medic, chirurg, gerontolog, savant, arheolog, militar, actor comic.

In ceea ce priveste sanatatea, Capricornul se poate lauda cu rata cea mai inalta de longevitate. In copilarie, starea de sanatate este mai degraba subreda. Cu timpul, lucrurile se amelioreaza. Bolile caracteristice semnului se localizeaza la oase, la incheieturi, stomac si la piele. Tenul acneic este o alta caracteristica a nativului Capricorn.

Barbatul din aceasta zodie este un traditionalist care se casatoreste din comoditate si care isi indeplineste datoria de partener in mod cam egoist. Autoritar si econom, se gandeste permanent sa organizeze, sa ordoneze, sa ierarhizeze si aproape deloc sa ajute, sa asculte, sa vina in ajutor. Este plictisitor si greoi in intimitate, dar straluceste ca orator in public.

Femeia Capricorn este usor de recunoscut, fiind nerabdatoare sa capteze admiratia generala si a??impodobindu-sea?? cu inele, bratari, lantisoare, margele, medalioane etc. Cheltuieste multi bani pentru a oferi cea mai reusita imagine si este o abonata a stilistilor, coaforilor, designerilor, croitorilor etc.

Este o femeie vesela, spirituala si stralucitoare in societate, cat timp nu este ironizata.

Ii place sa primeasca musafiri si este o buna organizatoare de dineuri ori receptii.

Din punct de vedere sexual, nu este tandra si ii este greu sa se relaxeze, sa se abandoneze placerilor. Preferintele sale se indreapta catre acumularea de bunuri materiale. Ii plac oamenii educati si uita de ratiune cand i se fac complimente.

Copilul semnului nu este fericit din cauza bolilor dese si a faptului ca nu poate sa dea ordine, ci poate doar sa le execute. Se recomanda vacantele la mare si baile de soare pentru a se evita neplacerile de la nivelul sistemului osos. Nu sunt indicate sporturile periculoase, pentru a fi evitate caderile.

Parintii trebuie sa stimuleze aprecierea sentimentelor, deoarece rational va fi acest copil intreaga viata.