Reprezentantii companiei Nokia declara ca lucrarile la fabrica de la Jucu vor fi finalizate inainte de termenul prevazut. Primele telefoane “Made in Romania” vor iesi pe poarta fabricii in data 15 ianuarie 2008. Autoritatiile clujene nu au reusit sa tine pasul cu finlandezii si au inregistrat deja primele restante.

CFR nu a a inceput inca lucrarile la platforma de stationare a trenurilor din Nokia Village. Acesta a fost solicitata de reprezentantii companiei finlandeze inca de la semnarea contractului. Conducerea Sucursalei CFR Cluj, sustine ca deocamdata nu dispune de banii necesari si a solicitat sprijin financiar ministrului Ludovic Orban pentru realizarea investitei.

Nici compania Electrica Transilvania S.A: nu a reusit sa implementeze sistemul de transformatoare de inalta tensiune solicitat de Nokia. Reprezentantii Electrica afirma ca se gandesc ca pentru scaderea costurilor sa modernizeze statia existenta in comuna Jucu. Intreaga investitie in infrastructura de electricitate este estimata la 17 milioane de euro.

Aflat in vizita la Nokia Village ministrul transporturilor Ludovic Orban a declarat ca va face lobbyul necesar atat pe langa Electrica cat si pe langa conducerea CFR sa gasesca banii necesari. Orban a asigurat ca a prevazut deja banii pentru realizarea pasajului peste calea ferata catre fabrica Nokia.

Trecerea va fi realizata de catre FCC Constructii Romania, divizia locala a grupului spaniol FCC (Fomento de Construcciones y Contratas).

180.000 de telefoane pe zi

Fabrica Nokia va fi una de volum. Directorul parcului industrial Tetarom estimeaza ca acesta va fi organizata in cel putin 30 de unitati de productie care lucrand la capacitate maxima, vor putea produce cate 6000 de telefoane pe zi fiecare.

Potrivit directorului Tetarom 50% din productia furnizorilor care isi vor desfasura activitatea in parcul industrial de la Jucu va fi absorbita de catre Nokia. Restul va fi comercializata inclusiv catre concurentii companiei finlandeze.

Furnizorii Nokia

- BYD este o firma chinezeasca cu o cifra sa de afaceri de 1500 de milioane de euro in 2006. Compania va furniza Nokia componentele din plastic necesare telefoanelor mobile. Potrivit graficului de dezvoltare a fabricii de la Jucu BYD va investi la Cluj 20 de milioane de euro.

-Manualele de folosire a telefonelor Nokia vor fi concepute si executate de catre Hansaprint&Elanders, firme specilizate in tiparituri. Cele doua companii vor investi aproximativ 20 de milioane de euro si vor angaja 150 de muncitori.

-Fabricarea cutiilor pentru telefoane si distributia acestora va fi asigurata de catre compania finlandeza Stora Enso.