O stire de ultima ora anunta ca RCS&RDS renunta la oferta publica initiala planificata la inceputul lunii noiembrie la bursa din Londra, din cauza conditiilor pietei si ca incearca sa obtina un credit sindicalizat de 500 milioane - euro dupa Business Standard sau US$ dupa Ziarul Financiar.

Cu putin timp in urma, Telemobil renunta la o oferta de obligatiuni de US$125 milioane, tot din cauza conditiilor pietei. O saptamana mai tarziu, se anunta ca, totusi, RCS&RDS se va lista la bursa in prima jumatate a anului 2007.

Orange si Vodafone castigatorii concursului pentru ... ultimele doua licente 3G!

In 13 octombrie 2006 se anuntau castigatorii ultimelor doua licente 3G: RCS&RDS si Telemobil si doua surprize. RCS&RDS, operator fara retea de telefonie mobila si fara suportul unui mare operator, era surpriza concursului prin maniera in care castiga, iar Cosmote prin maniera in care pierdea.

Mare favorit, Cosmote, operator de telefonie mobila cu retea 2G acoperind astazi 97% din populatie si facand parte din grupul OTE, pierdea licenta 3G, ridicand multe semne de intrebare. Sa mai amintim ca ANRC a refuzat sa acorde castigatorilor licenta 2G, sau reglementarea roamingul national, determinand Deutsche Telekom sa nu depuna oferta.

Spuneam atunci ca marii castigatori ai acestui concurs sunt ... Vodafone Romania si Orange Romania.

In ianuarie 2007, RCS&RDS si Telemobil platesc prima transa si primesc licentele 3G, primul primind un milion de numere pentru telefonie mobila.

RCS&RDS anuntase in noiembrie 2006 lansarea serviciilor 3G in februarie 2007, eveniment asteptat cu mare interes, care a fost doar un experiment tehnic limitat la doua zone mici din Bucuresti si Otopeni. In mai 2007, RCS&RDS anunta din nou lansarea serviciilor in 3-6 luni, pentru ca in 9 octombrie 2007 lansarea comerciala a serviciilor 3G sa mai fie amanta inca odata - mijlocul anului viitor.

In 17 octombrie ziarele anuntau ca RCS&RDS ofera de cateva zile, numai in orasul Oradea, servicii de telefonie mobila, pe baza licentei 3G. Era al doilea serviciu de telefonie cu mobilitate limitata lansat in Oradea, primul fiind cel oferit de Atlas Telecom din 17 noiembrie 2003.

Au trecut 13 luni de la acordarea ultimelor doua licente 3G si nu s-a intamplat mai nimic, astfel ca marii castigatori ai concursului pentru ultimele doua licente 3G raman ... Vodafone Romania si Orange Romania, lucru care ar trebui sa dea de gandit autoritatilor.

Costurile retelei 3G

RCS&RDS declara ca reteaua sa 3G va acoperi 55% din populatie intrun an si jumatate, citand probabil din oferta castigatoare. Pentru a avea sansa in fata operatorilor Vodafone si Orange care acopera circa 97% din populatie, RCS&RDS va trebui sa acopere rapid peste 90% din populatie. Altfel, risca sa repete experienta CosmoRom!

Orange si Vodafone au investit fiecare cate un miliard euro in reteaua 2G pana la finele anului 2005, acoperind peste 95% din populatie, iar un nou intrat, pentru a concura cu acestia, ar trebui sa investeasca cam tot atat, din care jumatate in primii 2-3 ani.

Trecerea la tehnologia europeana - o sansa pentru Telemobil!

Telemobil a lansat serviciul Zapp in decembrie 2001 si de atunci nu a reusit sa aiba mai mult de o jumatate de milion de utilizatori, circa 3% dintro piata care a depasit 20 milioane SIMuri vandute. A continua cu tehnologia CDMA inseamna a insista in a ramane un jucator de nisa, cu semne de intrebare asupra rentabilitati investitiei. Sansa o reprezinta trecerea la tehnologia europeana.

Sansele unui nou intrat

RCS&RDS si chiar Telemobil sunt noi intrati pe o piata, circa 20 milioane SIMuri vandute, care se apropie insa de saturare.

Teoria noului intrat, care a incurajat astronomicele licitatii 3G de la inceputul anilor 2000 cand piata era departe de saturare, nu a fost confirmata, avand astazi prea putini noi intrati in Europa: 3 (Anglia, Italia, etc.), sustinut de Hutchison Whampoa, P4 (Polonia), detinut 70% de fondul privat de investitii Novator din Islanda si Netia, care a primit licenta UMTS in mai 2005 si a lansat

serviciile 3G in martie 2007. Daca 3 ar putea fi considerat un succes pentru ca a rezistat pe piata de mai multi ani (in 2007 are probleme in Anglia), ramane de vazut cum va evolua P4, al patrulea operator polonez, dupa amanarea de mai multe ori a lansarii. Ambii au beneficiat de roaming national!

Ce sanse au RCS&RDS sau Telemobil intro piata care se apropie de saturare? Mici, fara roaming national sau licenta 2G, intro piata dominata de operatorii GSM900. Foarte mici, fara un partener strategic de anvergura si finantare adecvata.

Un partener strategic, unul cu anvergura internationala gen Deutsche Telekom sau Telefonica, ar mari considerabil sansele aducand pe langa expertiza industriei si accesul la finantarea internationala, sinergiile unui mare grup.

Telemobil asteapta finantare de la actionari

Telemobil a incercat in iulie 2007 o emisiune de obligatiuni pe piata internationala, esuata din pricina conditiilor nefavorabile.

La componenta externa ar trebui adaugata si una interna, dependenta de planul de afaceri prezentat investitorilor: este greu sa convingi sa se investeasca intro afacere bazata pe tehnologia CDMA intro tara din UE, suma ceruta, US$125 milioane, tradand continuitate in CDMA.

Chiar si in conditiile unor incercari timide de raspandire a tehnologiei CDMA spre Europa, Portugalia si Cehia, CDMA ramane o insula tehnologica in UE, care in ultimii ani s-a dovedit a fi patria tehnologiilor GSM si UMTS. Din aceste motive riscul asociat afaceri a fost perceput ridicat.

In septembrie, Telemobil anunta ca renunta la emisiunea de obligatiuni si avand sprijinul actionarilor urmeaza sa gaseasca alte surse de finantare. Tot in septembrie, spre finele lunii, Oger Telecom anunta interesul pentru Romania, fondul Omnia, unul dintre actionarii Telemobil (prin Inquam) fiind detinuta tot de familia fostul premier al Libanului Rafiq Hariri, cea care detine si Oger Telecom.

Lucrurile par a se precipita si in 29 octombrie Business Standard si Ziarul Financiar anunta ca grupul Saudi Oger, controlat de familia fostului premier libanez Rafik Hariri, va prelua, pana la finele anului, pachetul de 45,76% detinut de Qualcomm la Inquam, actionarul majoritar Telemobil.

Ziarul Financiar mai anunta ca Telemobil va lansa serviciile 3G in al doilea trimestru al anului 2008, intro prima etapa urmand a fi acoperite 19 orase. "Vrem sa fim prezenti pe piata serviciilor 3G pana la 30 iunie 2008, cand va avea loc prima etapa de evaluare a procesului de dezvoltare a retelei, conform prevederilor din caietul de sarcini al licentei. ...

ne-am propus ca, pana la finele anului viitor, reteaua 3G sa acopere mai mult de 110 orase din tara. In 2008, compania va investi circa 60 milioane dolari in lansarea serviciilor 3G si extinderea retelei CDMA.", spunea Piermario diPietro, director executiv Telemobil.

Sa intelegem ca Oger Telecom va permite continuarea cu ‚insula tehologica CDMA’, sau ca discutiile nu s-au terminat? Oricum, stirea despre preluarea Telemobil de catre Oger Telecom nu am gasit-o decat in Romania.

Valoarea RCS&RDS triplata in 2 luni si 2 saptamani!

Presa anunta, inca din vara, ca RCS&RDS intentioneaza listarea la bursa din Londra: marirea capitalului prin emiterea de certificate globale de depozit, in limita a 15% din numarul de actiuni al companiei. Emisiunea de certificate globale de depozit urma sa fie lansata spre finele anului si reprezenta actiuni nominative preferentiale cu dividend prioritar si fara drept de vot.

Pegatind listarea la bursa din Londra, RCS&RDS devine si mai agresiva in promovarea serviciilor cu scopul de a strange cat mai repede cati mai multi utilizatori si a deveni astfel mai atractiva: instalarea gratis a serviciilor din iunie 2007, telefonie fixa gratis din iulie.

Iar cifrele de la mijlocul anului, conform prospectului, sunt deosebite: 1,34 milioane relatii contractuale pentru servicii de cablu TV, 1,73 milioane pentru servicii DTH, 590.000 pentru servicii internet si 862.000 pentru servicii de telefonie.

Cifrele din Romania sunt, conform presei: 1,1 milioane utilizatori cablu Tv (stagnare), un million utilizatori telefonie fixa la inceputul lunii octombrie (250,000 utilizatori crestere din iulie, de cand serviciul este oferit gratis), 500.000 clienti Internet la mijlocul lunii septembrie, 510,000 utilizatori televiziune prin satelit, in vara

In paralel se constata o alta campanie.

Ziarul Financiar din 30 iulie 2007 evalua RCS&RDS la circa €750 milioane, pentru ca acelasi ziar in 2 august 2007 sa evalueze operatorul intre US$1,5 si US$2 miliarde! Business Standard din 2 octombrie intra in joc si pluseaza - US$2,575 miliarde (€1,816 miliarde), pentru ca Ziarul Financiar din 9 octombrie sa titreze pe prima pagina, chiar sub titlul ziarului - «RCS&RDS va fi

evaluata la 2,5 miliarde euro prin listarea la Bursa din Londra!» Daca o spune Ziarul Financiar, asa o fi, or fi zis unii dintre cititorii ziarului.

Este dificil de facut o evaluare a operatorului RCS?RDS atat vreme cat singurele informatii financiare prevazute in prospect - ‘La 31.12.2006, societatea a inregistrat venituri in valoare de 297,1 milioane US$ si EBITDA de 109,0 milioane’ nu conduc la estimarile optimiste din Ziarul Financiar.

RCS&RDS amana din nou lansarea serviciilor 3G la mijlocul anului 2008

Misterul acestei cresteri spectaculoase, triplarea valorii companiei in doua luni si 2 saptamani (in 30 iulie €750, in 9 octombrie - €2,5 miliarde), precum Fat Frumos, cel din poveste, avea sa-l dezlege o stire publicata in seara zilei de 9 octombrie de Ziarul Financiar - «RCS&RDS a amanat pentru a doua jumatate a anului viitor lansarea serviciilor de telefonie mobila, programata initial pentru sfarsitul acestui an.

Intentia RCS&RDS este ca la jumatatea anului viitor serviciile de telefonie mobila sa fie disponibile pentru o jumatate din populatia Romaniei.» Aceasta stire este completata de o alta, din 7 noiembrie - RCS&RDS renunta la listarea la bursa din Londra, invocandu-se, ca si in cazul Telemobil, conditiile pietei si incearca sa obtina un credit sindicalizat de €500 milioane! In 13

noiembrie 2007 se anunta ca RCS&RDS se va lista, totusi, la bursa in prima jumatate a anului 2007.

Telemobil nu a reusit sa atraga US$125 milioane, din cauza conditiilor pietei, iar RCS&RDS doreste de cinci ori mai mult, o jumatate de miliard euro conform Business Standard, imediat dupa ce Standard&Poor’s inrautatea perspectiva de rating a Romaniei de la stabila la negativa! Sa amintim ca cel mai mare imprumut obtinut de operatorii GSM900 pentru lansarea si operarea serviciilor 2G a fost

de US$ 300 milioane, august 2002, MobiFon, si ca industria era departe de saturare. Daca imprumutul se va obtine, intreb cu ce costuri?

O licenta 3G pentru Cosmote!

Este evident ca folosirea ultimelor doua licente 3G este in impas, readucand, de data aceasta in 3G, competitia in doi, duopolul, de care Romania a avut parte multa vreme, pana la lansarea Cosmote.

Posesorii ultimelor doua licente 3G au probleme cu finantarea construirii retelelor si lansarii serviciilor, iar in tot acest timp autoritatile nu au prezentat nicio pozitie publica fata de nefolosirea unor resurse nationale limitate, fata de lipsa de competitie ‘din 3G’.

ANRCTI asista linistit la joaca de-a 3G, asteptand sa vina sorocul pentru prima verificare a respectarii angajamentelor asumate, mijlocul anului viitor, cand ar putea decide anularea licentei care nu se satisface cerintele licentei. Ar fi prea tarziu - ar insemna pierderea a un an si jumatate, competitie slaba si nu numai.

S-ar putea face totusi ceva pentru a curma joaca de-a 3G. Cum castigatorii ultimelor doua licente 3G nu dau semne ca s-ar grabi cu lansarea comerciala a serviciilor si cum Cosmote Romania are bani si conditiile necesare (retea 2G, apartenenta la un grup regional) pentru a construi o afacere 3G care sa concureze cu Vodafone si Orange, ANRCTI ar trebui sa-i acorde licenta 3G.

O licenta 3G pentru Cosmote Romania ar precipita lucrurile, i-ar determina pe posesorii ultimelor doua licente 3G sa ia rapid o decizie, ar creste competitia in 3G, investitiile in infrastructura. Ar fi in interesul Romaniei!

Dr. Nicolae Oaca (Nicolae.Oaca@gmail.com)

PS : Cosmote Romania ar putea sa astepte recomandarea UE, care sa-i permita sa ofere servicii 3G in benzile de 900MHz si 1800 MHz, promisa pentru anul viitor, insa ar fi pacat sa pierdem vremea asistand la joaca de-a 3G.

Publicat in Market Watch, Noiembrie 2007