Sibiul si Bucurestiul s-au lansat intr-o competitie acerba, dupa ce au esuat in incercarea de a fuziona, din cauza divergentelor privind valoarea actiunilor bursei de la Sibiu si a ratei de schimb cu cele ale BVB.

“Este ideea noastra de a incuraja bursele de la Bucuresti si Sibiu de a gandi pozitiv in privinta unei fuziuni”, a declarat Ludwik Sobolewski, intr-un interviu pentru Business Standard.

WSE detine deja 1,8% din actiunile Bursei Monetar Finaciare si de Marfuri Sibiu (BMFMS), care face demersuri pentru modificarea prevederii legale care limiteaza la 5% participatia unui actionar la capitalul unui operator bursier.

Si actionarii burselor din Sibiu si din Bucuresti au reinceput sa se gandeasca la fuziune, spune Sobolovski, care crede ca WSE are capacitatea de a cataliza acest proces.

“Am primit anumite semnale de la actionarii celor doua burse care, datorita implicarii noastre la Sibiu, au reinceput sa se gandeasca la o fuziune”, a adaugat presedintele WSE.

Bursa din Varsovia cauta impacarea Burselor din Bucuresti si din Sibiu

Capitalizarea celor doua piete ale BVB a scazut, in prezent, la 28,3 miliarde euro, in urma deprecierilor globale din ultimele luni. La WSE, capitalizarea s-a oprit la circa 135 miliarde euro numai pentru companiile poloneze, la care se adauga alte 80 miliarde euro din partea companiilor straine listate (si) la Varsovia.

Presedintele Bursei din Varsovia, Ludwik Sobolewski, crede ca, in chestiunea reluarii proiectului fuziunii, BVB “este mai interesata sa profite de interesul nostru pentru bursa din Sibiu”, dupa ce WSE si-a afirmat intentia de a controla operatorul sibian.

“Voi vedea ce imi va spune azi (ieri, n.red.) dl Stere Farmache despre intentiile BVB privind consolidarea pietei in regiune si, in special, in privinta relatiilor cu Sibiul”, a adaugat presedintele WSE.

Un articol de Adrian Ionescu

Integral in Business Standard