Plafoanele de garantare a obligatiilor de plata mostenite de BCR de la Bancorex au fost majorate de Executiv cu circa 480 milioane de dolari, se arata intr-un act normativ publicat in "Monitorul Oficial".

Astfel, plafonul garantiilor pentru angajamentele din afara bilantului a crescut cu 425,6 milioane de dolari, in timp ce plafonul privind garantiile pentru daunele din litigii a fost majorat cu circa 57 milioane de dolari.

Reamintim ca, in 1999, plafonul pentru angajamentele din afara bilantului (respectiv obligatiile asumate fata de clienti si de alte banci, precum si garantiile pentru clientela si cele date altor banci, minus garantiile pentru angajamentele in cauza) a fost stabilit la 450 milioane de dolari si 325 miliarde de lei.

In anul 2000, Guvernul a hotarat sa garanteze sumele pe care BCR trebuia sa le plateasca dupa litigiile mostenite de la Bancorex. Mentinerea garantiilor statului pentru obligatiile de plata ale BCR mostenite de la Bancorex a constituit una dintre conditiile impuse de BERD si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) pentru preluarea a 25% din capitalul social al BCR.

Majorarea plafoanelor de garantie a facut parte din pachetul legislativ necesar pentru realizarea tranzactiei cu cele doua institutii.