Grupul Gaz de France intentioneaza sa depuna, pana pe 15 iulie, oferte pentru privatizarea Distrigaz Sud si Distrigaz Nord. "Vom oferta pentru cele doua societati, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.

Cel mai probabil oferta o vom face singuri, ceea ce nu inseamna insa ca nu am putea intra, la un moment dat, intr-un parteneriat", a declarat Jean Abiteboul, vicepresedinte executiv al Gaz de France, adaugand ca "nu vedem de ce nu am castiga una din cele doua companii Distrigaz".

Procedurile de licitatie permit competitorilor sa lanseze oferte pentru cele doua societati de gaze, insa in final vor avea dreptul sa achizitioneze doar una dintre acestea.

Oficialul francez a mai aratat ca principalele motive pentru care Gaz de France este interesata sa investeasca in Romania tin de faptul ca tara noastra are o istorie indelungata in industria gazelor naturale, pentru dezvoltarea careia exista un mare potential, el punand accent si pe cooperarea intre cele doua state.

Preconizata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si armonizarea legislativa in domeniul energiei sunt alte argumente care au determinat operatorul francez in sectorul industriei gazelor naturale sa aleaga tara noastra pentru a-si dezvolta afacerile.

Jean Abiteboul a tinut sa precizeze, de asemenea, ca Franta a sustinut si sustine in continuare Romania in procesul de aderare la UE. "Credem ca putem imbunatati calitatea si siguranta infrastructurii de gaze naturale si putem creste eficienta industriei energetice din Romania. Dam credit managementului local si vrem sa cream plus-valoare", a mai spus Jean Abiteboul.

El a mai mentionat ca Gaz de France nu exclude posibilitatea implicarii, pe viitor, pe segmentul vanzarii de electricitate in tara noastra. Gaz de France, detinuta in proportie de 100% de statul francez, isi va schimba in cateva luni statutul, astfel incat un pachet de actiuni va putea fi listat pe piata bursiera, statul pastrandu-si pachetul de control.

Grupul, care detine 25% din societatea romano-franceza Politub, controleaza 25% din piata distributiei de gaze naturale din Ungaria, unde a cumparat in 1995 doua companii regionale de distributie, una la Gyor si cealalta la Szeged. Gaz de France a avut in 2003 o cifra de afaceri de 16,5 miliarde euro.