In contextul in care romanii nu prea se inghesuie sa incheie asigurari pentru cladirile in care locuiesc, Cristian Constantinescu, membru al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), a declarat ca "suntem un popor de oameni optimisti".

Clientii nu sunt bine informati, insa, in momentul in care ajung sa vada cat este de mica polita de asigurare, semneaza contractul pe loc, mai spun membrii UNSAR. "Polita de asigurare pentru locuinta pe un an costa cat un plin de benzina", a adaugat Constantinescu.

Despre deductibilitatile pentru asigurarile de sanatate, Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), spune ca "inca nu avem proiect de lege", acesta urmand a fi promulgat.

La implinirea a zece ani de la aparitia pe piata romaneasca, UNSAR sustine dezvoltarea pietei din domeniul asigurarilor si a pensiilor private, pentru cresterea contributiei la economia nationala.

"UNSAR a pornit la drum din nevoia de a dezvolta piata asigurarilor, din dorinta de a ridica nivelul profesional si calitativ al serviciilor de asigurare si reasigurare", a declarat Violeta Ciurel, noul presedintele al companiei. In momentul de fata, uniunea numara 20 de membri, care detin 65% din volumul primelor brute subscrise in piata asigurarilor din Romania.

"Daca, la sfarsitul mandatului, in anul 2006, volumul primelor de asigurare va reprezenta 2% din produsul intern brut, adica in jur de un miliard de euro, vom considera ca ne-am facut bine treaba", a apreciat presedintele CSA. "Un obiectiv important al UNSAR este de a educa piata si de a ridica nivelul de pregatire a lucratorilor in domeniu.

In acest fel, contribuim la dezvoltarea pietei", a precizat Violeta Ciurel.

Nicu Stan, Cotidianul - 4 iunie 2004

Cel mult 10% din locuinte sunt asigurate, iar producerea unui cutremur este iminenta, au afirmat, ieri, reprezentantii societatilor de asigurare cu ocazia sarbatoririi a zece ani de la infiintarea Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania.

Totodata, asiguratorii sustin ca facilitatile prevazute in Codul Fiscal - deducerea primelor de asigurare in cuantumul a cel mult 200 de euro, nu au avut un mare impact asupra pietei. "Maximum 10% din locuinte sunt asigurate. (...) Nu cred ca sunt foarte multi oameni dispusi sa completeze formulare la finele anului, dupa care sa vada daca isi primesc banii inapoi.

Piata asigurarilor ar fi incurajata daca deducerea s-ar transfera la angajator", a afirmat directorul general Allianz Tiriac, Cristian Constantinescu. Un alt motiv pe care il invoca asiguratorii pentru a explica numarul mic de locuinte asigurate este faptul ca potentialii clienti nu cunosc preturile practicate.

De exemplu, pretul unei polite de asigurare pentru o locuinta modesta este de circa doua milioane lei.

Din perspectiva altor asiguratori, care au avut si campanii de promovare a produselor de asigurare a locuintelor, deducerile prevazute in legislatia in vigoare au determinat cresterea numarului de prime subscrise. In acelasi timp, oficialii UNSAR recunosc ca nu au depus eforturi de informare a populatiei.

"Nu am avut un program structurat; intentionam sa avem un astfel de program", a afirmat presedintele UNSAR, Violeta Ciurel. Pe de alta parte, asiguratorii neaga faptul ca nu au mediatizat posibilitatea deducerii primelor de asigurare, deoarece producerea unui cutremur in viitor, ar diminua profitul societatilor.

In opinia oficialului Allianz Tiriac, vanzarea acestor polite nu este profitabila pentru companiile de dimensiuni reduse, deoarece costul reasigurarii este semnificativ.

C. Stegarescu, Gardianul