Electoratul trebuie sa fie informat corect in privinta celor care se afla in cursa pentru primarii. O informare corecta presupune nu numai parti pozitive, ci si negative ale celor care doresc sa devina primari.

Pentru a veni in ajutorul electoratului din sapte capitale de judet - Bacau, Braila, Cluj, Constanta, Iasi, Oradea si Timisoara -, Coalitia pentru un Parlament Curat (asociere formata din 11 organizatii ale societatii civile, dintre care amintim Centrul pentru Jurnalism Independent, SAR, Alianta Civica, ProDemocratia) a dat, ieri, publicitatii "Ghidul pentru alegerea primarilor", in care sunt

prezentate punctele negre din activitatea unor candidati la primariile celor sapte municipii. Reprezentantii coalitiei au taiat in carne vie, fara discriminari. Sunt prezentati si candidati ai Puterii (PSD, UDMR), dar si ai Opozitiei (PD, PNL, PRM, PUR) si chiar ai unor partide neparlamentare, cum ar fi PUNR, care au "bube in cap".

In galeria candidatilor cu "probleme" sunt intalniti candidati cu nume grele - Dumitru Sechelariu, Anton Lungu, Gheorghe Funar, Ioan Rus, Radu Mazare, Petru Filip, Mihai Bar -, dar si mai putin cunoscuti - Vasile Horez, Constantin Cibu, Constantin Neculau, Mihai Danut s.a.

Acuzatiile ce li se aduc acestor candidati sunt diverse.

Activitati dubioase sub steagul "glorios" al PCR (Constantin Cibu, Anton Lungu), afaceri ale propriilor firme cu primariile sau cu statul (Dumitru Sechelariu, Ioan Rus, Relu Fenechiu, Rozalia Biro), probleme cu Curtea de Conturi (Petru Filip), favorizarea afacerilor unor prieteni din postura unor functii de autoritate (Mihai Bar), imbogatire nejustificata in timpul mandatului (Horia Ciocarlie),

favorizarea infractorului din pozitia de magistrat (Petre Petrisor) sunt cateva dintre acuzatiile aduse celor care spera sa devina primari in cele sapte municipii. Coalitia pentru un Parlament Curat a editat "Ghidul pentru alegerea primarilor" in 7000 de exemplare, 1000 pentru fiecare municipiu, brosurile urmand sa fie distribuite, astazi, pe strada cetatenilor.

Coalitia pentru un Parlament Curat, organizatie ce reuneste mai multe asociatii civice - SAR, ProDemocratia, Agentia de monitorizare a Presei "Academia Catavencu", GDS, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania s.a. - a facut, ieri, publice biografiile unor candidati cu "pete" la primariile din sapte orase importante.

Nu este vorba de candidatii vreunui partid anume, si aceasta deoarece aproape toate partidele politice au candidati cu "probleme", mai vechi sau mai noi, dar si in acest "domeniu" negativ PSD detine locul intai.

Coalitia a publicat o brosura, Ghid pentru alegerea primarilor, ce cuprinde numele "impricinatilor" din municipiile Bacau, Braila, Cluj, Constanta, Iasi, Oradea si Timisoara. Astazi, vor fi distribuite in fiecare din aceste localitati 1000 de exemplare. Moto-ul intregii actiuni este: "Pentru 7 orase curate, pentru 7 primari onesti".

Bacau.In acest municipiu, sunt patru candidati cu "probleme" asupra carora se atrage atentia daca este bine sau nu sa fie votati. "Cazierul" cel mai mare este al lui Dumitru Sechelariu (PSD). Monitorizarea descopera ca si Sechelariu nu este la primul partid, initial el fiind membru PNL.

Sechelariu - se arata in brosura - a fost condamnat pentru furt in 1982 si pentru uciderea unui batran intr-un accident auto in 1988. In timpul mandatului sau, a vandut Societatea de transport public mamei sale, dupa care i-a incredintat exclusivitatea transportului public in oras.

Candidatul PNL, Ovidiu Budeanu, detine, printre alte firme, serviciile publice de apa si canalizare din Bacau, obtinute de la FPS in perioada in care liberalii erau la putere. Lui Mihai Banu (PD) i se imputa traseismul politic, in trecut el candidand pentru PDAR si PNL. Aceeasi este situatia in cazul umanistului Romeo Stavarache, fost in PDSR si ApR.

Braila. Cap de lista este Anton Lungu (PUR). El este acuzat ca a facut politie politica in calitate de fost prim-secretar PCR, printre victimele activitatii sale fiind scriitorul Gheorghe Lupascu, asa cum rezulta din documentele CNSAS. In perioada 2001-2002, in calitate de primar PSD, Curtea de Conturi i-a imputat prejudicii in valoare de 20 miliarde lei. Inainte de PSD, Lungu a fost membru PSM.

Candidatul PUNR, Vasile Horez, are trei condamnari penale la activ si opt ani de inchisoare executati efectiv.

PRM-istul Mihai Danut a fost implicat intr-un proces cu firma R Dol SRL, careia nu i-a restituit datoria de 800 milioane lei, iar societatile care le detine sunt datoare la CET. Pana in 2002, a fost membru PSD. Liberalii se prezinta cu Constantin Cibu, venit in partid prin fuziunea cu ApR, dar inainte de 1989 a fost membru al CC al PCR.

Firma sa Phoenix SRL are datorii de peste un miliard lei la bugetul de stat, altele fiind reesalonate.

Constanta. Singurul cu probleme este PSD-istul (ex-PD, ex-independent) Radu Mazare, care, in calitate de actionar la unele dintre societatile sale, a intrat in conflict de interese cu functia de primar.

Cluj. Gheorghe Funar (PRM) are in spate o suspendare din functie pentru abuz in serviciu, in 2001, si o amenda a Parchetului Judecatoriei Cluj. PSD-istul Ioan Rus este implicat in societatea Napoca Constructii SA, care a castigat in ultimii ani contracte importante de lucrari publice in judetul Cluj, inclusiv prin atribuirea fara licitatie a unor contracte castigate de firme internationale.

Ultimul contract obtinut are valoare de 2,25 milioane euro si a fost atribuit de Serban Gratian, presedintele Consiliului Judetean Cluj, fost presedinte al Napoca Constructii SA.

Iasi. Gheorghe Nichita, actualmente PSD, fost in PD, a trecut, in 2000, la partidul de guvernamant, pentru a-si pastra pozitia de director al RAJAC Iasi. Desi Corpul de control condus de Victor Ponta a depistat, in 2001, nereguli la regie, ancheta a fost inchisa. Asociatii sai de la firma Nedo, in care a fost si el implicat pana de curand, a beneficiat de contracte cu primaria.

Liberalul Radu Fenechiu este acuzat ca firma sa a avut contracte cu statul in perioada 1996-2000. Implicarea in scandalul distribuirii de locuinte si unele conflicte de interese i se imputa PRM-istului Constantin Nicolau.

Oradea. Democratul Petru Filip a iesit mai de mult sifonat in urma unui raport al Curtii de Conturi, iar PSD-istul Mihai Bar este acuzat ca a instrainat ilicit spatii ale societatii Atcom, unde era presedinte, si ca a facilitat diverse afaceri ale fratilor Micula.

Nici candidata UDMR, Rozalia Biro, nu este sfanta, in calitate de viceprimar a continuat sa fie actionara la firme care au afaceri cu primaria.

Timisoara. Petre Petrisor (PRM) a fost destituit din fruntea Tribunalului Timis pentru favorizarea unor infractori, iar Horia Ciocarlie (PSD) si-a marit averea de cand a devenit prefect, in 2000, cu doua apartamente, un autoturism Hyundai si obligatiuni de peste 10.000 euro.