Activitatea celor aflati in posturi de putere sau influenta trebuie sa fie transparenta, iar afacerile lor si ale familiilor lor ar trebui sa fie publice, a declarat ieri la Bucuresti fostul comandant al fortelor NATO din Europa, generalul Wesley Clark.

In cadrul conferintei sustinuta la Casa NATO, intrebat despre influenta nefasta a coruptiei asupra dezvoltarii viitoare a Romaniei, Wesley Clark a afirmat ca presa ar trebui sa fie "un caine de paza", care sa demaste cazurile de coruptie si sa le urmareasca. Cei corupti ar trebui sa plateasca fie in justitie, fie sa fie sanctionati in alegeri, a apreciat Wesley Clark.

Generalul american a amintit ca problema coruptiei nu exista numai in Romania si in Europa de Est, ci si in alte tari ale lumii, unde persoanele corupte sunt trimise la inchisoare pentru folosirea abuziva a fondurilor publice.

Aderarea Rusiei la NATO "nu e exclusa"

Pe de alta parte, fostul comandant al fortelor NATO din Europa a mai apreciat, in exclusivitate pentru ZIUA, ca exista posibilitatea aderarii Rusiei la Alianta Nord-Atlantica. "Nu as exclude posibilitatea ca intr-o zi Rusia sa se alature NATO. Vad o intelegere si o colaborare reciproca crescanda" intre Alianta Nord-Atlantica si Federatia Rusa, a a afirmat Wesley Clark.

Referitor la situatia din regiunea separatista Transnistria, generalul Wesley Clark a precizat pentru ZIUA ca Alianta Nord Atlantica "ar putea purta un dialog in aceasta chestiune, insa doar atat". Generalul american a apreciat insa ca Transnistria "ramane o provocare dincolo de granitele NATO, iar Romania va trebui sa se implice in rezolvarea acestei probleme".

Pe de alta parte, integrarea in NATO va aduce Romaniei miliarde de dolari prin investitii straine directe si va crea zeci de mii de locuri de munca pentru romani, conducand pe termen lung la integrarea completa in Occident, a mai declarat la Bucuresti fostul comandat suprem al Fortelor Aliate in Europa.

El a evidentiat ca aderarea Romaniei la NATO reprezinta atat un pas istoric urias pentru Romania, oferind noi oportunitati economice, politice, culturale sau de educatie cetatenilor romani, cat si un pas enorm pentru Europa si Alianta Nord-Atlantica.

Pentru o noua Carta Nord-Atlantica

NATO are nevoie de o noua Carta a Atlanticului, care sa stabileasca o prioritate reciproca in materie de securitate intre Europa si America, pentru a putea face fata provocarilor viitorului, a declarat ieri generalul american.

Scopul acestei noi Carte ar urma sa fie depasirea conceptului de aparare in favoarea celui de securitate, urmand ca NATO sa devina un teritoriu al statelor in care nu este posibila raspandirea terorismului.

Generalul Clark a prezentat terorismul ca pe un inamic asimetric care trebuie combatut cu mijloace asimetrice, astfel fiind nevoie de o cooperare mult mai stransa intre statele membre NATO pentru a putea obtine o combatere eficienta a teorismului.

De asemenea generalul Clark si-a exprimat speranta ca initiativa militara a Uniunii Europene va ramane intotdeauna o a doua optiune pentru statele europene, urmand ca prima optiune sa ramana Alianta Nord Atlantica.

Generalul american a apreciat ca o forta militara europeana independenta ar putea sa fie folosita in cazurile in care SUA nu ar fi interesate sa participe la o anume operatiune, insa dat fiind gradul de cooperare dintre SUA si Europa este foarte putin probabil ca asa ceva sa se intample.

George DAMIAN

Ziua - 4 iunie 2004

Integrarea in NATO va aduce Romaniei miliarde si miliarde de dolari, zeci de mii de locuri de munca si oportunitati de educatie, insa numai pe termen lung, prin transformarea mentalitatii si integrarea Romaniei in cultura Vestului. Intr-o economie in transformare nu exista garantii. Depinde de oameni cati bani va aduce NATO Romaniei.

Pentru aceasta este nevoie de o societate fara coruptie si este esentiala in acest sens transparenta totala a relatiilor financiare si stiu ca acest lucru a reprezentat un motiv de ingrijorare in cazul Romaniei", a declarat gen. Wesley Clark, fost comandant suprem al fortelor aliate NATO, cu ocazia conferintei "Romania si NATO - noi realitati in afaceri" organizata la Bucuresti.

"Cel mai bun leac impotriva coruptiei este deplina transparenta financiara a celor aflati in functii de conducere. Persoanele cu functii-cheie in stat trebuie sa-si dezvaluie toate tranzactiile financiare pe care le fac, inclusiv tranzactiile membrilor familiilor acestora", a declarat el.

De asemenea, in opinia lui Clark, rolul presei trebuie sa fie unul neingradit in a urmari cazurile de coruptie, prin intermediul unei legi a accesului la informatii de interes public care sa fie functionala, in timp ce societatea civila trebuie sa-i sanctioneze, in special in alegeri, pe cei ce se fac vinovati de acte de coruptie.

Legile si mecanismele economice trebuie sa se schimbe pentru a asigura un climat sigur de investitii, a adaugat Clark. "Investitorii sunt destepti si stiu sa faca diferenta intre domnia legii si domnia favorurilor, intre legislatie si implementarea ei, si aceasta explica de ce investitorii au mers mai degraba in jurul Romaniei decat in Romania", a afirmat si ambasadorul SUA, Michael Guest.

Ambasadorul american a detaliat, de asemenea, avantajele Romaniei in ce priveste atragerea de investitii legate de integrarea in NATO: pozitia sa la granita Aliantei, ceea ce o plaseaza in prima linie a luptei impotriva terorismului, armelor de distrugere in masa, traficului cu fiinte umane, cu investitiile aferente acestor eforturi; necesitatea modernizarii infrastructurii tarii pentru

asigurarea capacitatii de desfasurare a trupelor NATO; responsabilitatea contactelor (si contractelor) transfrontaliere. Pe de alta parte, gen. Wesley Clark a mentionat insa ca, daca baze americane vor fi instalate in Romania, romanii vor fi dezamagiti sa constate ca acestea vor reprezenta un stimulent mult mai redus pentru economie decat se asteptau.

In primul rand, ritmul reamplasarii bazelor americane a fost mult supraestimat, iar aceasta miscare se va produce abia peste ani buni.

In al doilea rand, scopul SUA este reducerea cheltuielilor operationale, cu alte cuvinte sa faca aici cu mai putini bani ceea ce fac in prezent in Germania. In acest sens, facilitatile vor fi austere si se vor face toate eforturile pentru a evita aducerea familiilor militarilor in Romania.

Oana POPESCU, Serban MIHAILA

Adevarul - 4 iunie 2004