Zeci de mii de pasageri au ramas ieri blocati pe aeroporturile britanice, dupa o pana produsa la sistemul computerizat de control al traficului aerian, din pricina careia decolarile au fost suspendate timp de citeva ore pe aproape toate aeroporturile din tara.

Sistemul, la care se facuse o imbunatatire tehnica in cursul noptii, a cazut complet la 6 dimineata, la o ora de virf, acela fiind momentul in care sosesc cursele lungi din Asia si America si cind decoleaza avioanele spre Europa. Computerele au fost repuse in functiune in circa o ora, insa in acel interval intregul trafic aerian a fost dat peste cap.

Toate plecarile au fost aminate, controlorii de zbor concentrindu-si atentia asupra aparatelor care trebuiau sa aterizeze. La reluarea traficului, majoritatea curselor au fost aminate cu doua-trei ore.

Incidentul a readus in discutie siguranta sistemului britanic de control aerian, care a fost partial privatizat, in 2001, si de atunci incoace s-au inregistrat numeroase probleme. Sistemul computerizat le-a pus numeroase probleme controlorilor de zbor, care au ajuns sa citeasca gresit altitudinea avioanelor si sa incurce destinatiile din pricina ca monitoarele sint greu de descifrat.

Se cunoaste spre exemplu un incident in care controlorii au confundat orasul Glasgow din Scotia cu Cardiff din Tara Galilor.