Alegerile locale din Romania atrag interesul presei internationale, prin miza pe care o reprezinta votul din orasele mari pentru partidul de guvernamant.

Reputatul cotidian economic britanic Financial Times apreciaza, in editia sa de ieri, ca PSD risca "o serie stanjenitoare de infrangeri" la scrutinul de maine, in pofida lansarii in cursa pentru primarii a unor nume sonore din cadrul Guvernului.

"Cel mai surprinzator este faptul ca popularul ministru de Externe, Mircea Geoana, va pierde, se pare, in tentativa sa de a-l detrona pe primarul Bucurestiului, Traian Basescu", scrie Financial Times, citand un sondaj in care reprezentantul Partidului Democrat are in fata rivalului sau un avantaj de 10% din intentiile de vot (46-36%).

Basescu si-ar consolida astfel pozitia, dat fiind ca acelasi sondaj indica un succes al Aliantei D.A. in alegerile pentru Consiliul Primariei Bucuresti, controlat in prezent de PSD.

In cazul alegerilor din Cluj, Financial Times este interesat in special de sondajele de opinie, ce il prezinta pe candidatul D.A., Emil Boc, in fata rivalului sau Ioan Rus, ziarul apreciind ca un esec pentru ambii candidati de renume ai PSD ar putea afecta serios partidul de guvernamant in perspectiva alegerilor din noiembrie.

Potrivit sursei citate, situatia se datoreaza coruptiei, care "submineaza sprijinul pentru partidul de guvernamant. Romania, clasata in mod regulat de Transparency International printre cele mai corupte tari din Europa, a fost criticata de UE si SUA pentru esecul in combaterea" fenomenului.

Subliniind ca, potrivit ultimului raport SAR, majoritatea candidatilor in alegerile de maine care prezinta dovezi de coruptie reprezinta PSD, Financial Times il citeaza si pe analistul Dorel Sandor, potrivit caruia "va fi mare lucru daca PSD nu poate castiga nici in Bucuresti, nici Cluj, cu doi ministri buni", primul efect fiind, in opinia sa, crearea unei "veritabile insule a Opozitiei" in

capitala tarii.