Vineri dimineata, presedintele Bush s-a intilnit la Vatican cu Papa Ioan Paul al II-lea, in prima zi a unui scurt turneu european, prilejuit de participarea la ceremoniile de comemorare a celui de-al doilea razboi mondial.

In cursul intrevederii, suveranul pontif a repetat opozitia Vaticanului fata de razboiul din Irak si a spus ca toata lumea doreste normalizarea situatiei, cat mai rapid posibil, "cu participarea activa a comunitatii internationale si in special a Natiunilor Unite".

Papa Ioan Paul al II-lea a adaugat: "in ultimele cateva saptamani au iesit la iveala alte evenimente deplorabile care au tulburat constiinta civica si religioasa a tuturor si au facut mai dificil atasamentul senin si hotarat fata de valorile umane comune; in absenta unui astfel de atasament nici razboiul si nici terorismul nu vor fi biruite vreodata."

Suveranul pontif a laudat totusi atasamentul presedintelui Bush "fata de promovarea valorilor morale in societatea americana, in special in ceea ce priveste respectul fata de viata si familie".

George Bush i-a inmanat suveranului pontif distinctia americana Medalia libertatii, numindu-l "un fiu al Poloniei care a devenit Episcop al Romei si un erou al timpului nostru".

Liderul american se intalneste si premierul Italiei, Silvio Berlusconi, care, spre deosebire de suveranul pontif, este un ferm sustinator al razboiului din Irak.

Premierul Berlusconi a decis sa mentina contingentul italian in Irak, in pofida faptului ca 70 la suta dintre membrii opiniei publice sunt impotriva ramanerii trupelor italiene in zona de conflict.

Sambata George Bush va merge in Franta, tara care s-a declarat de la bun inceput impotriva interventiei din Irak. Nu sunt asteptate insa proteste de mare amploare, deoarece politicienii au cerut populatiei sa nu tulbure manifestarile de duminica dedicate celor 60 de ani de debarcarea in Normandia a aliatilor.

Se asteapta ca Bush sa incerce sa faca unele comparatii in discurusul sau intre cel de-al doilea razboi mondial si Irak.

Vizita in Franta reprezinta si o parte a unei campanii mai largi menita sa mai repare din imaginea stirbita a Americii in Europa. intr-un inteviu acordat unei televiziuni franceze, sotia presedintelui, Laura Bush, a declarat, facand referire la liderul american, ca e convinsa ca presedintele Jaques Chirac ii apreciaza pe cei care spun totul pe sleau, fara ocolisuri.