Conducatorul combatantilor siiti din Irak, Moqtada Sadr, a declarat ieri ca poporul irakian nu va accepta Guvernul instituit marti la Bagdad, deoarece acesta "este desemnat de fortele de ocupatie". Mesajul liderului siitilor radicali a fost transmis printr-o predica citita in numele sau in moscheea din orasul siit Kufa, transmite Mediafax.

"Vreau sa declar ca nu raspund de acest Guvern, deoarece poporul irakian il respinge", a afirmat seicul Jaber Khafaji, citind predica lui Moqtada Sadr. "Guvernul nostru trebuie sa fie ales. Poporul irakian nu va accepta un Guvern desemnat de fortele de ocupatie", a adaugat el. "De ce nu putem avea alegeri? Pentru ca tara nu este sigura.

Dar noi stim ca tara nu este sigura deoarece este ocupata. Cand fortele de ocupatie vor parasi Irakul, Irakul va fi sigur", se incheie mesajul lui Moqtada Sadr.

Pe de alta parte, militiile liderului radical siit Moqtada Sadr au anuntat ieri ca se vor retrage din orasele Najaf si Kufa in cursul aceleiasi zile, la doua luni de confruntari cu trupele coalitiei. Partizanii inarmati ai lui Moqtada Sadr intentionau ieri sa se retraga din Najaf, a informat purtatorul de cuvant al lui Sadr, la sfarsitul unei reuniuni cu responsabilii siiti.

"Joi a avut loc o reuniune intre Moqtada Sadr si Casa siita (organism care reuneste partide si autoritati religioase siite, inclusiv pe Ahmad Chalabi, liderul Congresului National Irakian).

"Vineri vom incepe sau vom continua sa ne retragem prezenta armata si sa eliberam toti suspectii" arestati de membrii militiilor lui Moqtada Sadr, a adaugat purtatorul de cuvant, intr-o conferinta de presa comuna cu reprezentantul "Casei siite", Haidar al-Sufi.